Facebook Pixel

НАБУ та САП підозрюють топів МінАПК та Мінекономіки у зловживаннях з гуманітаркою на 62,5 млн грн

НАБУ та САП повідомили про підозру першому заступнику міністра агрополітики та ексзаступнику міністра економіки у зловживаннях на суму 62,5 млн грн. Про це повідомила пресслужба НАБУ.

Правоохоронці викрили зловживання при закупівлі АТ «Укрзалізниця» продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану.

Quote«До реалізації оборудки причетні колишні і чинні топпосадовці», – заявили в Національному антикорупційному бюро України.

Посадовці отримали підозри за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем) та ч. 5 ст. 27 (співучасть), ч. 2 ст. 364 КК України.

Йдеться, судячи з усього, про першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького та ексзаступника міністра економіки Олександра Грибана

В чому саме підозрюють Висоцького та Грибана

За версією САП та НАБУ, у березні 2022 року перший заступник Мінагрополітики «реалізував схему, яка передбачала закупівлю для потреб обласних військових адміністрацій коштом АТ «Укрзалізниця» продукції за значно завищеними цінами в обраної компанії.

Ця компанія робила закупки за ринковими цінами в Польщі через «сімейну» фірму свого керівника.

Завищення ціни становило більше 150% – з 30 грн до 75 грн. Посадовець Мінагрополітики, стверджують в НАБУ, «забезпечив погодження відповідних рахунків на оплату та актів виконаних робіт» та оплату рахунків, хоча знав про реальну ціну продукції.

Через цю схему АТ «Укрзалізниця» переплатило компанії понад 28,8 млн грн.

За аналогічною схемою продукти за завищеними цінами закуповувалися і у іншій компанії, яка через свою сімейну фірму купувала їх в Туреччині. В цьому випадку здорожчання становило майже 100% – з 30 грн до 55 грн за кг. В цій схемі, за даними слідства, разом з посадовцем Мінагро був також задіяний заступник міністра економіки.

Через другу схему з березня по серпень 2022 року АТ «Укрзалізниця» переплатило 33,7 млн грн.

Quote«Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Слідство триває, встановлюються інші можливі учасники злочину», – додали в НАБУ.

В жовтні 2022 року стало відомо, що НАБУ провело обшуки у Тараса Висоцького та Олександра Грибана в рамках розслідування справи щодо зловживань, пов’язаних із розподілом гуманітарної допомоги.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉