Facebook Pixel

НАБУ відкрило кримінальне провадження проти фірм брата Ростислава Шурми

НАБУ відкрило кримінальну справу щодо виплат за електроенергію з сонячних електростанцій, які розташовані на окупованих територіях. Йдеться про компанії, що належать до орбіти заступника голови ОП Ростислава Шурми.

Про це пише ЕП.

У провадженні фігурують п’ять фірм, якими, за даними Bihus.Info, володіють брат заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми Олег або наближені до посадовця особи.

Справа розслідується за частиною 5 статті 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

У чому НАБУ звинувачує оточення Ростислава Шурми

За даними журналістів Bihus.Info, ДП «Гарантованний покупець» виплатив 320 млн грн за електроенергію сонячним станціям на тимчасово окупованих територіях. Серед них були станції, які належать близькому оточенню заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми.

Оплачена електроенергія, ймовірно, не йшла до енергосистеми України. Але станції отримували оплату за «зеленим тарифом» до літа 2023 року, повідомляється в розслідуванні Bihus.Info. Йдеться про СЕС у Запорізькій області, що зареєстровані на:

  • ТОВ «КД Енерджі 2»;
  • ПП «Нацпрод»;
  • ТОВ «Відновлювальна Енергія Запоріжжя»;
  • ТОВ «Грін Енерджі Токмак»;
  • ТОВ «Грандпауер ЛЛС».

За даними медіа, зараз Шурма від імені Банкової керує серед іншого енергосектором України. А енергетичний бізнес, який отримав мільйони в окупації, записаний на брата Шурми та його товариша.

Так, співвласником «КД Енерджі 2» та «Відновлювальна Енергія Запоріжжя» є брат Ростислава – Олег Шурма. Станція «Нацпрод» також згадується серед реалізованих проєктів на корпоративному сайті, де зібрано «зелені» проєкти Олега Шурми та партнерів.

Співвласником «Грін Енерджі Токмак» та «Грандпауер ЛЛС» є Руслан Божко, колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого називають близькою до нього людиною. Оплату за «зеленим тарифом» в окупації також отримували низка інших виробників. Наприклад, СЕС компаній «Скіфія-Солар-1» та «Скіфія-Солар-2» бізнесмена Василя Хмельницького та партнерів, а також інших менш відомих виробників.

Власники СЕС кажуть, що їх електроенергія йде у систему України, або не мають технічні можливості це перевірити


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉