Facebook Pixel

Мобілізація в Україні: що потрібно знати

Мобілізація в Україні 2022: що це, як проходить, хто може бути мобілізований та хто звільняється. Фото: сайт ЗСУ

Мобілізація в Україні 2022: що це, як проходить, хто може бути мобілізований та хто звільняється. Фото: сайт ЗСУ

Наразі в Україні проходить мобілізація військовозобов’язаних. Зараз до армії призивають переважно тих, хто має досвід служби або досвід проходження навчальних зборів.

З огляду на те що в українців залишилося багато питань щодо мобілізації, The Page розбиралося, що таке загальна мобілізація, хто підлягає й не підлягає призову, як він відбувається, а також з іншими популярними питаннями.

1

Що таке загальна мобілізація і як відбувається призов

Загальна мобілізація, що була оголошена президентом України Володимиром Зеленським у день повномасштабного російського вторгнення в Україну (24 лютого 2022 року) — це комплекс заходів, який проводиться по всій території України задля швидкого приведення економіки, усіх державних органів і підприємств до роботи в умовах особливого періоду – воєнного стану. «Одним із заходів, передбачених мобілізацією, є призов осіб на військову службу до ЗСУ. Як зазначено в указі, мобілізація проводиться впродовж 90 днів, починаючи з 24 лютого 2022 року», — пояснює партнер юридичної компанії Ario Law Firm Руслан Сидорович.

Однак, враховуючи, що 22 травня воєнний стан в Україні продовжили до 23 серпня, продовжена до цієї дати була й мобілізація. Однак варто зазначачити, що за словами начальника управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Романа Горбача, наразі мобілізацію виконали на 100%, і тому її темпи значно знизилися.

Призов, за словами Сидоровича, відбувається так:

  • особа, яка підлягає мобілізації, отримує документ – мобілізаційне розпорядження або повістку керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • після отримання документа громадянин або громадянка зобов’язані з’явитися до військової частини або на збірний пункт територіального центру комплектування та соціальної підтримки в строки, зазначені в отриманих ними документах.

Водночас загальна мобілізація проходить у 4 етапи:

  • перша хвиля — призов оперативного резерву, тобто колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мали бойовий досвід і відслужили в армії чи за контрактом;
  • друга — призов військовослужбовців, які з 2014 року проходили строкову службу чи служили за контрактом;
  • третя — стосується військовозобов'язаних громадян, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу і яких не призвали під час попередніх двох хвиль;
  • четверта — усі жителі країни, які не мають фізичних чи вікових обмежень (для комплектування військових формувань і ЗСУ).
2

Хто підлягає призову?

Згідно із законом, мобілізації підлягають усі громадяни України (переважно чоловічої статі) від 18 до 60 років, які можуть виконувати свій військовий обов'язок перед країною. Однак йдеться про конкретні категорії осіб, а саме – військовозобов’язаних і резервістів.

Quote«Це означає, що загальна мобілізація не стосується призовників, тобто осіб, які приписані до призовних дільниць», — пояснює Руслан Сидорович.

Варто зазначити, що мобілізованих, які не проходили військову службу, на першому етапі направляють для здійснення відповідної фахової підготовки до навчальних центрів (навчальних закладів), після завершення якої вони відбувають для комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії.

3

Хто не підлягає мобілізації?

Призову не підлягають військовозобов'язані, які мають право на відстрочку від призову відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а саме:

  • особи, заброньовані на період мобілізації й воєнного часу за органами державної влади чи місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями для виконання мобілізаційних завдань;
  • тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців відповідно до висновку військово-лікарської комісії;
  • чоловіки, на утриманні яких перебувають троє й більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років або на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом І чи II групи, до досягнення нею 23 років;
  • чоловіки та жінки, які виховують дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;
  • чоловіки та жінки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю (з видами порушень функцій організму III-IV ступеня);
  • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди й тільки за місцем проживання);
  • громадяни, котрі займаються постійним доглядом за особами, які його потребують відповідно до законодавства України, за відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання;
  • народні депутати України;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції (зокрема, це стосується родичів військовослужбовців чи працівників підприємств, які долучалися до забезпечення АТО, а також родичів, які безпосередньо брали участь в АТО);
  • працівники певних органів військового управління, військових частин, установ, підприємств і організацій; ЗСУ; Міністерства оборони; Служби безпеки України; Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації; Нацгвардії; Служби зовнішньої розвідки; Нацполіції; Держприкордонслужби; Національного антикорупційного бюро; податкової поліції; Управління державної охорони України; Державного бюро розслідувань; Державної виконавчої служби України, а також інші військовозобов'язані чи певні категорії громадян у передбачених законами випадках.
Хто не підлягає загальній мобілізації. Фото: Ario Law Firm

Хто не підлягає загальній мобілізації. Фото: Ario Law Firm

Хто не підлягає загальній мобілізації. Фото: Ario Law Firm

Хто не підлягає загальній мобілізації. Фото: Ario Law Firm

Хто не підлягає загальній мобілізації. Фото: Ario Law Firm Thumb Хто не підлягає загальній мобілізації. Фото: Ario Law Firm Thumb

Відстрочку потрібно підтвердити спеціальним посвідченням, яке видається відповідним військовим комісаріатом, органом Служби безпеки України чи підрозділом Служби зовнішньої розвідки.

4

Бронь від мобілізації в Україні-2022

Зазначимо, що при проведенні мобілізації передбаченя бронь військовозобов'язаних. Мова йде про те, що підприємства мають право оформити відстрочку (не більше 6 місяців) від призову своїх працівників, якщо це потрібно для їх роботи.

Так, бронь від призову можуть отримати:

  • працівники органів державної влади та інших держорганів;
  • працівники органів місцевого самоврядування;
  • працівники підприємств, установ і організацій, яким встановлені мобілізаційні замовлення, а також працівники критичої інфраструктури (наприклад енергетичний, паливний, аграрний ринки).

Зазначимо також, що заброньовані особи не підлягають прийняттю у військовий резерв.

5

Мобілізація внутрішньо переміщених осіб

Щодо внутрішньо переміщених осіб: якщо вони є військовозобов’язаними, то обов’язково мають стати на військовий облік за місцем фактичного перебування, пояснив Роман Горбач. Водночас заступниця міністра оборони Ганна Маляр на своїй сторінці у Facebook зазначила, що громадськість часто скаржиться на те, що на заході України мобілізують насамперед внутрішніх переселенців, а не місцевих жителів, і на передову відправляють людей без належної підготовки. Вона назвала такі заяви необґрунтованими і звернула увагу на велику кількість людей, які добровільно записувалися в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (колишніх військкоматах).

«Працівники ТЦК та СП просто фізично не можуть робити вибірковий чи принциповий підхід до призову громадян. Мобілізація проводиться на загальних підставах для всіх верств населення».

Ганна Маляр

Ганна Маляр

Заступниця міністра оборони України

6

Мобілізація жінок

Ганна Маляр також пояснила, що жінки, які перебувають на військовому обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, можуть бути призвані на військову службу до військових частин.

Quote«Наразі такої потреби немає, але в певних випадках жінки можуть бути мобілізовані за найдефіцитнішими в ЗСУ та інших складниках сил оборони військовими спеціальностями. Зокрема, йдеться про медиків, фахівців у галузі зв’язку, обчислювальної техніки, радіоелектроніки, водіїв автотракторних (гусеничних) засобів, водолазів, механіків і монтажників авіаційних машин, спеціалістів із картографії, топогеодезії, фотограмметрії, аерофотослужби, поліграфії, кінорадіомеханіки, харчової промисловості, фінансово-економічної діяльності», — заявила посадовиця, додавши, що жодну жінку без її згоди на військову службу під час мобілізації поки що не призвали.
7

Мобілізація іноземців, осіб із подвійним громадянством

За словами Руслана Сидоровича, вимоги щодо мобілізації не поширюються на осіб з іноземним громадянством, тому виконання військового обов’язку є винятково обов’язком громадян України.

Щодо осіб із подвійним громадянством, то в Україні діє принцип єдиного громадянства, який передбачає, що в разі якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то в правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. «Це означає, що особа вважатиметься саме громадянином України й, відповідно, вимоги про призов під час мобілізації поширюватимуться на неї, якщо вона підпадає під категорію військовозобов’язаних чи резервістів», — пояснив юрист.

8

Строкова військова служба в період загальної мобілізації

За словами Романа Горбача, строкова військова служба в період загальної мобілізації не проводитиметься. Він додав, що проходження строкової служби у воєнний період нічим не відрізняється від мирного часу, однак військовослужбовці строкової служби проходять військову службу в частинах забезпечення й тилових частинах.

Питання про загальну мобілізацію. Фото: Ario Law Firm

Питання про загальну мобілізацію. Фото: Ario Law Firm

9