Facebook Pixel

Оголошена Путіним мобілізація завдасть значного удару по економіці рф — ЗМІ

Оголошена президентом рф Володимиром Путіним мобілізація суттєво вплине на найслабші місця російської економіки. Про це пише «Укрінформ» із посиланням на Bloomberg.

Так, фахівці наголошують, що в разі призову до російської армії заявлених 300 тисяч осіб, кожен сотий активний працівник у рф буде змушений звільнитися з роботи та піти на фронт, і це в поєднанні з відтоком росіян, які втікають із країни через мобілізацію. Усе це спричинить значний дефіцит робочої сили.

Мобілізація також сильно вплине на споживчі настрої, а це суттєво знизить внутрішній попит. Згідно з прогнозами, мобілізація 300 тисяч росіян на війну додасть ще 0,5% до скорочення ВВП у 2022 році. Тут варто нагадати й про рішення російської влади посилити тиск на гаманці громадян рф для залучення коштів для війни з Україною. Йдеться про значний стрибок збору податку на прибуток упродовж наступних двох років і підвищення комунальних тарифів.

Варто зазначити, що значна частина російських компаній намагаються запобігти призову своїх працівників. Так, спочатку високотехнологічним підприємствам обіцяли, що їхніх працівників не мобілізуватимуть. Однак згодом співробітників цих підприємств також почали призивати на війну, через що деякі компанії вирішили евакуювати свій персонал до інших країн.

А найбільшого удару від путінського призову очікують у галузях сільського господарства та будівництва. А все через те, що більшість призовників є вихідцями із сільської місцевості, які працювали переважно в цих галузях.

Отже, у довгостроковій перспективі мобілізація та збільшення кількості вбитих і поранених на війні зменшить число росіян працездатного віку, яких і так було не надто багато.

Контекст. У середу, 21 вересня, на російському телебаченні показали відеозвернення російського диктатора Володимира Путіна, у якому він заявив, що підписав указ про часткову мобілізацію на росії.

Подякувати 🎉