Facebook Pixel

Польський міністр пропонує заблокувати весь агроімпорт з України

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський запропонував повністю заблокувати імпорт з України в кількох секторах, включно з зерном. Про це він заявив в ефірі польського радіо «Сигнали дня».

Політик підкреслив, що в деяких сферах буде потрібно повне блокування імпорту, як у випадку із зерном. Блокування може знадобитися у ввезенні цукру та продукції птахівництва. Польща планує подати заявку на блокування до Єврокомісії, але, з іншого боку, налагодити це і в перемовинах з Україною.

Quote«Ми ведемо двосторонні переговори з Україною і хочемо встановити певні суми та обсяги, які зможемо контролювати. Якщо продукту буде надто багато, виникатиме блокада», – пояснює Секерський.

Він нагадав, що Польща разом з іншими сусідами України найбільше постраждали від рішення ЄС скасувати мито та імпортні квоти у торгівлі з Україною.

Поляки надали таку допомогу Україні дуже рішуче і від душі, підкреслює польський міністр.

Він наголосив, що не хоче обмежувати права фермерів протестувати.

Quote«Звичайно, це має бути реалізовано у певній процедурі. Я закликав, щоб це було якнайменш обтяжливим для мешканців», – додав Секерський.

Що міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський каже про блокування кордонів — відео

Як проходили протести польських фермерів?

3 листопада 2023 року польські перевізники вперше розпочали блокаду пунктів пропуску на кордоні з Україною для вантажівок.

Через місяць Україні все ж вдалося досягти перших домовленостей, з 4 грудня запрацював пункт пропуску «Угринів – Долгобичув». Проте це тривало недовго, 18 грудня поляки знову відновили блокаду і заблокували найбільший пункт пропуску «Дорогуськ – Ягодин».

24 грудня 2023 року блокаду було завершено, поляки розблокували всі пункти пропуску.

З 4 по 6 січня 2024 року фермери відновили блокування на пункті пропуску «Медика – Шегині». 7 січня пункти пропуску було розблоковано.

24 січня фермери заблокували пункти пропуску «Медика – Шегині» та у прикордонному місті Грубешів.

Подякувати 🎉