Facebook Pixel

Заборона на ввезення української агропродукції до Польщі буде безстроковою – міністр

Польский уряд оголосив, що ембарго на українську сільськогосподарську продукцію діятиме безстроково, тому українсько-польський кордон буде закритим. Заборона діятиме попри лист від Європейської комісії з вимогою зняти її.

Про це на пресконференції сказав міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, передає «Громадське».

Секерський заявив, що розмови з фермерами та напрацювання рішень — це «дуже важливо». Однак юридичне оформлення всіх вимог польських фермерів потребує часу. Він наголосив, що підстав вважати, що його обіцянки не виконають, немає, однак вимоги мають адаптувати до чинного законодавства Польщі і ЄС.

Раніше польський міністр казав, що країна не скасує ембарго на українське зерно, поки на рівні Європейського Союзу не узгодять умови, які його замінять.

Серед вимог Польщі — субсидії на кукурудзу, які має ухвалити ЄС. Також для польських фермерів хочуть зберегти кредити під низькі відсотки й звільнити їх від підвищення податків.

Заборона експорту українського зерна: що відомо

Нагадаємо, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшнику з України до Польщі, Болгарії, Словаччини, Румунії та Угорщини. На початку червня заборона була продовжена до 15 вересня 2023-го. Однак після закінчення терміну дії ембарго Євросоюзу 15 вересня 2023 року Словаччина, як і Польща та Угорщина, запровадила у вересні власну односторонню заборону на імпорт певних продуктів з України.

Своєю чергою 18 вересня 2023 року Україна подала позови до Світової організації торгівлі (СОТ) на Польщу, Словаччину та Угорщину. Держава бачить порушення міжнародних зобов’язань у тому, що європейці продовжили ембарго на імпорт українського зерна. Також Україна планувала заборонити імпорт деяких польських та угорських товарів у відповідь на продовження ембарго на українське зерно.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉