Facebook Pixel

Укроборонпром вироблятиме стрілецьку зброю за стандартами НАТО

Укроборонпром вироблятиме стрілецьку зброю за стандартами НАТО

Укроборонпром вироблятиме стрілецьку зброю за стандартами НАТО

«Укроборонпром» складатиме стрілецьку зброю відповідно до стандартів НАТО за ліцензійною угодою з Česká zbrojovka. Про це повідомила пресслужба УОП.

Quote«Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість» уклало угоду про наміри з чеською компанією Česká zbrojovka a.s., дочірньою компанією Colt CZ Group SE, підписавши договір про передачу ліцензії. Це дасть змогу виготовляти гвинтівки стандарту НАТО, зокрема модель CZ BREN 2, в Україні та оснастити ЗСУ перевіреною, високоякісною стандартною вогнепальною зброєю, яка посилить їхні оперативні можливості», — йдеться у повідомленні.

В УОП наголошують, що проєкт передачі технологій виробництва CZ BREN 2 був представлений як ключова ініціатива на Першому міжнародному форумі оборонних індустрій (DFNC 1) у Києві наприкінці вересня 2023 року.

CZ BREN 2 BR (відео):

Quote«Для нас велика честь підтримувати зусилля України, спрямовані на прийняття стандартного обладнання НАТО та підвищення спроможності її оборонної промисловості. Цей перший крок до повномасштабного проєкту з передачі технологій для гвинтівки CZ BREN 2 є прямим наслідком її успішного застосування Збройними силами України на полі бою в Україні», — зазначив генеральний директор Česká zbrojovka Ян Заїц.
Quote«Передача технологій від країн-членів НАТО є ключовим моментом для нашої компанії, зумовленим успішним міжнародним партнерством та реформою ОПК», — підкреслив генеральний директор «Укроборонпрому» Герман Сметанін.

Що таке CZ BREN 2

CZ BREN 2

CZ BREN 2

Автомат (штурмова гвинтівка) CZ-806 BREN 2 розроблений чеською компанією Česká zbrojovka як удосконалена версія 5.56 мм автомата CZ-805 BREN, що випускається серійно і стоїть на озброєнні чеської армії. Новий автомат CZ-806 BREN-2 має більш досконалу конструкцію, меншу масу та низку ергономічних удосконалень. Він був вперше показаний публіці у 2015 році. У 2017 році цей автомат був прийнятий на озброєння армії Чеської Республіки, а в 2018 році кілька автоматів CZ BREN 2 під патрон 7.62х39 закупив французький спецпідрозділ з боротьби з тероризмом GIGN.

CZ BREN 2 у чеській армії

CZ BREN 2 у чеській армії

Автомат (штурмова гвинтівка) CZ-806 BREN 2 використовує газовідвідну автоматику з коротким ходом газового поршня та замиканням затвора. Автомат має швидкозмінні люфи, що дозволяє швидко змінювати як їхню довжину, так і калібр. Люфна коробка виконана з алюмінієвого сплаву, коробка ударно-спускового механізму разом із пістолетним руків’ям та приймачем магазину виконані із пластику. Приклад складаний вбік, регулюється по довжині. Органи керування зброєю (запобіжник/перемикач режимів вогню, руків’я затвору, затримка затвора) двобічні. Ударно-спусковий механізм забезпечує лише 2 режими вогню – поодинокі постріли та черги. Прицільні пристрої встановлюються на інтегровану в люфну коробку направляючу типу Пікатінні. Живлення патронами калібру 5.56 мм – з відокремлюваних магазинів стандарту НАТО (сумісних із М16). Для патронів калібру 7.62х39 розроблені спеціальні магазини ємністю 30 набоїв, виконані з прозорого пластику та не сумісні з іншими зразками зброї.

  • Калібр 5.56х45 НАТО, 7.62×39
  • Тип автоматики Газовідвідна
  • Довжина зброї, мм 798-750/570 (зі стволом 280 мм)
  • Довжина ствола, мм 280 (також 356 та 207)
  • вага, кг 3.05
  • Темп стрільби, пострілів/хв 850
  • Місткість магазину, патронів 30

CZ BREN 2 використовують військові формування та правоохоронні органи по всьому світу, наприклад, армія Чеської Республіки, Збройні сили України, Оперативна група французької національної жандармерії (GIGN), португальська армія, польська прикордонна служба, румунська жандармерія тощо.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉