Facebook Pixel

ЄС хочуть зібрати $1,5 млрд на озброєння для України

Країни Євросоюзу планують залучити $1,5 млрд екстреного фінансування, щоб надати України артилерійські снаряди для підтримки лінії фронту. Про це пише Financial Times.

Чехія взяла на себе ініціативу, щоб залучити гроші для закупівлі артилерійських снарядів для України, враховуючи невизначеність з допомогою від США та затримки у європейському виробництві зброї.

Quote«Чехи виконали необхідну роботу, щоб допомогти Україні, але їм потрібні інші країни-партнери, щоб надати гроші», — скало джерело Financial Times.

Напередодні Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, повідомив колегам з ЄС, що Україні потрібно 2,5 млн артилерійських снарядів у 2024-му, але блок надіслав лише 400 тис.

Quote«Українцям все одно, звідки ці снаряди і хто за них платить. Ми сперечаємося про абревіатури, поки вони страждають на передовій», – сказав один дипломат ЄС.

Поставки із артилерійських запасів США призупинено, оскільки пакет підтримки України на $60 млрд застряг у Палаті представників. Це покладає на Європу обов’язок компенсувати дефіцит.

Quote«ЄС поставив собі за мету надіслати в Україну 1 млн снарядів до березня 2024-го зі власних запасів, виробництва та іноземних закупівель, але, ймовірно, зможе зібрати лише половину цього», – пише Financial Times.

Як налаштовані інші країни ЄС щодо військової допомоги Україні

Німеччина наполягає на тому, щоб її умовний внесок у приблизно €1,25 млрд зменшили, враховуючи її військову допомогу Україні, яка цього року складає €7 млрд.

Quote«Для України важливо, щоб військова допомога доходила до неї без зайвої бюрократії. Двостороння підтримка є дуже швидкою та ефективною – її слід розглядати як внесок у Європейський фонд миру», – сказав Міхаель Клаусс, посол Німеччини в ЄС.

Франція та Греція наполягають на тому, щоб закуповувати зброю та боєприпаси для України через Європейський фонд миру (EPF) лише у виробників із ЄС та Норвегії. Проте це перешкоджатиме фінансуванню чеського плану чи боєприпасів із США.

Уряд Франції стверджує, що ЄС повинні використовувати кошти виключно для зміцнення оборонно-промислової бази блоку.

Греція стурбована можливим підписанням контрактів з турецькими оборонними компаніями.

Quote«Звичайно, ми повинні закуповувати більше, щоб допомогти Україні, в тому числі з-за меж ЄС. Але придбати артилерійські снаряди у США стане дуже важко, коли Конгрес США відмовляється далі надавати військову допомогу», – сказав французький військовий аналітик Франсуа Гейсбур.

Нагадаємо, Європейський фонд миру (EPF) – механізм, через який ЄС підтримує постачання зброї в Україну через відшкодування того, що держави-члени відправляють Києву. Його також можуть використовувати для прямої закупівлі боєприпасів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉