Facebook Pixel

Чехи скинулися на танк для ЗСУ

Чехія стала першою країною у світі, де прості громадяни скинулися грошима на придбання танка для Збройних сил України. Йдеться про модернізований Т-72 Avanger, пише IDNES.cz.

Збір коштів проєкт «Подарунок для Путіна» оголосив у вересні. Організатори мали на меті зібрати 33 млн крон. Ця сума включає вартість самого Т-72 і його доправлення на територію України. До участі в проєкті долучилися 11 288 чехів.

Придбаний танк назвали «Томаш» (Tomáš), на честь першого президента Чехословацької Республіки Томаша Гарріга Масарика.

«Так, Чехія — перша країна у світі, де люди придбали танк, щоб відправити його проти Путіна. Томаш іде на війну! 33 мільйони крон зібрали 11 288 людей із серцем, — йдеться в повідомленні.

На цьому проєкт зупинятися не збирається. Його представники й далі збиратимуть кошти на боєприпаси для танків, гранатометів, гаубиць і гармат. На своєму сайті вони написали, що інтенсивність вогню на деяких ділянках російсько-українського фронту кількість витрачених боєприпасів наближається до найбільших битв Другої світової війни.

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова відреагувала на закриття збору коштів.

Quote«Дорогі друзі, за кілька днів, 7 жовтня, агент КДБ, вбивця та шахрай Володимир Путін відзначить своє сімдесятиріччя. І він заслуговує на гідний подарунок! Велике спасибі всім, хто купує йому «подарунки» у вигляді підтримки України. Завдяки вашій підтримці танк «Томаш» невдовзі вирушить їй на допомогу. Ще раз дякую за вашу щедрість і солідарність. Ми маємо й далі допомагати Україні! Усі ми!» — йдеться в її листі до організаторів збору.

Проєкт «Подарунок Путіну» на початку травня започаткував чеський бізнесмен Далібор Дедек. На зібрані гроші Міноборони країни закуповує військову техніку в чеських виробників і постачальників відповідно до потреб української армії.

Контекст. Нагадаємо: у червні Чехія продовжила дію постанови про невидавання громадянам країн-агресорів – росії та Білорусі – віз і посвідок на проживання до кінця березня 2023 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉