Facebook Pixel

«Кернел» Андрія Веревського викупив свої акції на $50 млн

Кіпрська Etrecom Investments Limited, «дочка» агрохолдингу «Кернел», здійснила зворотний викуп (buy-back) 3,23 млн акцій «Кернел» за ціною 60 польських злотих за штуку на загальну суму 193,62 млн злотих, або близько $49,3 млн за поточним курсом.

Про це «Кернел» повідомив на Варшавській фондовій біржі (WSE), передає агентство «Інтерфакс-Україна».

«Викуплені акції становлять 3,84% статутного капіталу компанії і 3,84% голосів на загальних зборах акціонерів. Акції будуть збережені у покупця без права голосу або прав на отримання дивідендів доти, доки рада директорів не ухвалить остаточне рішення щодо мети викуплених акцій», — наголошується в повідомленні.

Розрахунок зі зворотного викупу було здійснено брокерським домом IPOPEMA Securities S.A.

Контекст. Kernel Holding SA (Люксембург), холдингова компанія агропромислової групи «Кернел», 30 серпня ухвалила рішення викупити протягом двох років до 19,2 млн своїх акцій на загальну суму $250 млн, водночас ціна купівлі акцій має бути не нижчою за 50 і не вищою ніж 65 польських злотих.

За даними WSE, нині акції «Кернел» торгуються по 60 злотих за штуку, як порівняти з 39,25 злотого на початку року.

Рішення щодо buy-back було ухвалено, оскільки холдинг накопичив значну ліквідність і водночас не бачив інших привабливих інвестиційних перспектив.

У III кварталі 2021 фінансового року «Кернел» отримав $52,9 млн чистого прибутку проти $25 млн чистого збитку за аналогічний період минулого року. EBITDA зріс на 7% — до $111 млн, виручка компанії в січні-березні 2021 року зросла на 66% — до $1,73 млрд у зв'язку з інтенсивним зростанням цін на зернові та олійні культури.

«Кернел» — найбільший у світі виробник і експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. На частку «Кернел» припадає близько 8% світового виробництва соняшникової олії.

Вертикально-інтегрована структура компанії будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах:

  • виробництві, експорті та внутрішньому продажі соняшникової олії;
  • високотехнологічному рослинництві;
  • експорті зернових культур;
  • наданні послуг зі зберігання й перевалки зерна на елеваторах і портових терміналах.

Найбільшим співвласником «Кернел» через Namsen Ltd є Андрій Веревський із часткою 39,97%. Cascade Investment Fund (Кайманові острови), бенефіціаром якої є ексдепутат Парламенту України Віталій Хомутиннік, володіє 4,99% акціонерного капіталу холдингу.

Подякувати 🎉