Фото: anncapictures / pixabay
Україна за 2021 рік імпортувала ігристого вина на загальну суму майже $55 млн. Цьогорічний показник в 1,5 раза перевищує торішній і у 2,6 раза — зафіксований 5 років тому. За вказаний період імпортовано напою на $7,9 млн.
Фото: УКАБ
За даними Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), провідними експортерами ігристих вин до нашої країни стали:
- Італія (54% імпорту в грошовому вимірі),
- Франція (18%),
- Іспанія (10%),
- ФРН (5%),
- Грузія (4%).
«Залежно від географічної прив’язки можна зрозуміти, який вид ігристого імпортується до України. За законодавством ЄС, називати продукти географічними найменуваннями мають право лише виробники, які зареєстрували його. Тому з Італії до України везуть просекко та асті спуманте, з Франції — шампанське, а з Іспанії — каву», — зазначила аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Фото: УКАБ
Контекст. Українські підприємства продовжують виробляти та реалізовувати напої під назвами «коньяк» і «шампанське», попри зобов'язання відмовитися від низки географічних найменувань ЄС. Вони мають на це право до 1 січня 2026 року.