Facebook Pixel

Можливий майбутній глава МВС Денис Монастирський: ставленик Авакова чи ні?

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков раптово та без пояснення причин подав у відставку. Однак майже відразу президент Зеленський запропонував заміну міністру-довгожителеві (Аваков встановив рекорд у 7 років, посідаючи свою посаду з 2014 року). Альтернативою Зеленського став нинішній глава комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, нардеп від «Слуги народу» Денис Монастирський.

The Page зібрало інформацію про потенційного міністра внутрішніх справ.

Політична діяльність Дениса Монастирського

На високих постах Монастирський проявив себе як досить ініціативний чиновник. У 2020 році створив і запустив в Україні систему електронного кримінального провадження. У тому ж році він ініціював сумнівний законопроект №4004, згідно з яким пропонується зобов'язати провайдерів розкривати дані про діяльність користувача в інтернеті.

Багато хто назвав цей законопроєкт таким, що порушує права людини. Тоді ж правозахисник затягував ухвалення законопроєкту президента Володимира Зеленського про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, відправляючи його до Венеціанської комісії.

Політичною діяльністю Монастирський займався ще зі студентства. У 2002 році він став помічником нардепа Віталія Олуйко.

Зв'язок Дениса Монастирського із Аваковим

Із 2014 по 2019 рік Монастирський був помічником-консультантрм Антона Геращенко, нинішнього заступника глави МВС. Ця близькість змушує деяких експертів припускати, що він — ставленик Авакова, тому міністр іде у відставку лише формально, де-факто ж продовжить керувати міністерством як сірий кардинал.

Інші ж, навпаки, вважають, що Монастирський і Геращенко вже давно не «люди Авакова», а радше прихильники Офісу президента. Ці припущення ґрунтуються на деяких висловлюваннях Монастирського в сторону Авакова, зокрема:

Quote«Я вважаю, що, якщо конкретно справа Шеремета розвалиться на очах, це, можливо, буде одним із приводів для того, щоб Арсен Борисович пішов із посади. Принаймні масштаб цієї справи, суспільний резонанс і підозрювані іншого варіанта не залишають. Ця справа однозначно стане Рубіконом».

Думки коментаторів сходяться в одному: Монастирський — зовсім не Аваков. На відміну від попередника, він більш м'яка та дипломатична людина, тому побоюються погіршення ситуації в країні «на вуличному рівні».

Відзначимо, що висунення своєї кандидатури на пост глави МВС Монастирський прийняв без особливого ентузіазму.

«Пропозиція посісти посаду міністра внутрішніх справ надійшла сьогодні вранці від президента. Це найскладніший вибір у моєму житті. Я йду на велику жертву».

Денис Монастирський

Денис Монастирський

міністр МВС

Біографія Дениса Монастирського

Денис Монастирський народився в 1980 році в Хмельницькому. У 2006-му закінчив Інститут управління та права ім. Корецького НАН України, після чого деякий час там же викладав. Із 2007 року працював юристом у компаніях Hillmont Partners, Global Ties KC і «Лігал Консалтинг». Із 2015 по 2019 рік працював експертом із питань реформування правоохоронної та судової системи аналітичного центру «Український інститут майбутнього» під керівництвом Антона Геращенко.

Контекст. Питання відставки Авакова розглянуть 15 липня. Голосування ж за призначення нового глави МВС планується наступного дня.

Подякувати 🎉