Facebook Pixel

Хто покриватиме $1 млрд збитків від атак на енергосистему України

Енергосистема України зазнала понад $1 млрд збитків від атак росії. Скоріше за все, постраждалі енергетичні компанії – ДТЕК та державні підприємства – покриватимуть ці збитки самотужки. Про це пише «Укрінформ» з посиланням на текст документів МВФ за результатами четвертого перегляду програми EFF для України.

Хто покриватиме $1 млрд збитків від атак на енергосистему України

Влада оцінила загальні збитки енергетичної системи України від російських атак навесні 2024-го у понад $1 млрд, йдеться у документі Міжнародного валютного фонду.

Постраждалі енергетичні компанії, вірогідно, покриватимуть збитки за рахунок оборотного капіталу та потенційної підтримки донорів, наприклад, у вигляді обладнання. До компаній входить, зокрема, найбільший приватний інвестор енергогалузі ДТЕК, а також державні підприємства.

У документі МВФ також зазначили, що такі оцінки передбачають обмежений прямий вплив на держбюджет у 2024 році. Водночас очікується, що дефіцит електроенергії зберігатиметься протягом 2024 та 2025 років.

Як енергосектор України постраждав від російських атак навесні 2024

Протягом березня-травня 2024 року російські атаки пошкодили або знищили близько половини генеруючих потужностей енергетичного сектору України – понад 9 ГВт.

Повністю зруйновані кілька теплових і гідроелектростанцій у Київській, Харківській і Запорізькій областях, інші ТЕС і ГЕС були пошкоджені. Загалом росія зруйнувала понад 80% потужностей ТЕС і понад 40% – ГЕС.

Нагадаємо, 8 травня 2024 року росія пошкодила усю гідрогенерацію України і вивела дві ГЕС з експлуатації.

Подякувати 🎉