Facebook Pixel

Чи енергосистема України витримає атаки росії

8 травня 2024 року росія пошкодила усю гідрогенерацію України і вивела дві ГЕС з експлуатації. Які наслідки матимуть пошкодження в енергосистемі, розповіли у Центрі економічної стратегії.

Чим Україні загрожує пошкодження гідрогенерації від атак росії

Quote«Зараз ситуація більш загрозлива, ніж у листопаді 2022-го. Тоді росіяни концентрували свої удари по об'єктах передачі електроенергії, де Україна мала значний запас міцності і який можна відносно швидко відновити. Нині росія знищує наші генераційні потужності, а їх відновлення може затягнутися на роки», – пояснює економіст ЦЕС Максим Самойлюк.

За даними ЦЕС, внаслідок атак росії по критичній інфраструктурі Україна суттєво збільшила імпорт електроенергії та аварійну допомогу з інших країн, яка надходить за високими тарифами через дефіцит в енергосистемі.

Україна зменшила виробництво електроенергії, тому «Укренерго» було змушене обмежувати споживання по всій країні.

Скільки електроенергії імпортує Україна після атак росії. Джерело: The Page

Скільки електроенергії імпортує Україна після атак росії. Джерело: The Page

Ситуація, ймовірно, погіршуватиметься під час спеки, коли більше українців почнуть вмикати кондиціонери та інше енергообладнання через підвищення температури, зазначили у ЦЕС.

Зараз Україна періодично здійснює комерційний експорт електроенергії, але в малих обсягах і в ті години, коли немає дефіциту в українській енергомережі.

Скільки Україна експортує електроенергії після російських атак. Джерело: ЦЕС

Скільки Україна експортує електроенергії після російських атак. Джерело: ЦЕС


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉