Facebook Pixel

Чому ФОПу можуть анулювати групу єдиного податку

Усі фізичні особи-підприємці на єдиному податку можуть стикнутися з дуже болючою проблемою – анулюванням групи. Зазвичай це стається неочікувано для ФОПа і навіть без попередження з боку контролюючого органу. Причин для такого рішення податківців є багато, але найпоширенішими можна назвати лише дві.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович у Telegram.

Усі фактори, які призводять до анулювання групи ЄП, перелічені у статті 298.2.3.Податкового кодексу України. Втім, дуже часто підприємці вимушені перейти на сплату інших податків і зборів через дві причини. Масовими проблемами для ФОПів на єдиному податку є:

  • податковий борг, що тягнеться протягом двох кварталів підряд;
  • автоматичне переведення підприємця на загальну систему, а не на 3-тю групу зі ставкою 5%.

Що стосується першої проблеми, то її легко перевірити і виправити. Ті ФОПи, яким нарахували заборгованість у сумі понад 3060 грн, будуть позбавлені права перебувати на єдиному податку. Важливо, щоб цей борг був наявним на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

Друга за популярністю причина виникає у людей, які до 1 серпня 2023 року перебували на спрощеній системі оподаткування, тобто сплачували 2% з доходу. Причому вони мали опинитися на ставці одразу після державної реєстрації свого ФОПу. За законом таких підприємців повинні були перевести на 5%, щойно набули чинності податкові зміни. Але через помилку їх перекинули на загальну систему.

Виправити такий перебіг подій важко, зате перевірити можна швидко. Необхідно авторизуватися в особистому кабінеті на сайті Державної податкової служби, зайти в меню «Дані платника єдиного податку» та відшукати графу «Дата виключення з реєстру». Якщо такий текст присутній, необхідно звертатися по допомогу у вирішенні проблеми.

Як перевірити наявність податкового боргу

Щоб дізнатися, чи нарахувала податкова заборгованість, та водночас уберегти себе від потенційного анулювання групи, потрібно також зайти в Електронний кабінет платника і виконати простий алгоритм дій:

  • відкрити у меню розділ «Стан розрахунків з бюджетом»;
  • вказати актуальний рік;
  • клікнути на код 18050400, який відповідає єдиному податку.

По правому боці знаходиться графа з податковим боргом. Якщо там вказана якась сума, значить, ви заборгували податківцям гроші. ФОПи можуть одразу виправити проблему, прогорнувши рядок і клікнувши на значок банківської карти під назвою «Реквізити».

На екрані з’явиться персональна інформація, а саме код платежу, код ЄДРПОУ, МФО, назва отримувача та бюджетний рахунок. За допомогою цих даних підприємці мають змогу оплатити заборгованість, використовуючи один з багатьох доступних способів.

Подякувати 🎉