Facebook Pixel

Як не потрапити під фінмоніторинг і що змінилось після повномасштабного вторгнення

Фінансовий моніторинг складно пояснити у двох словах, особливо коли його механізми зазнали змін. Юрист YouControl Катерина Подерня для PaySpace Magazine описала ключові аспекти фінансового моніторингу. Ця стаття містить відповіді на ключові питання.

Сутність і мета фінмоніторингу

Основною метою фінансового моніторингу є забезпечення безпеки країни, виявлення та запобігання процесу легалізації незаконно отриманих доходів, фінансування терористичних дій та поширення зброї масового ураження.

В Україні діє відповідний Закон. Мета фінансового моніторингу – боротьба з відмиванням грошей не лише на державному рівні, а у світовому масштабі.

Кого стосується фінансовий моніторинг

Фінансовий моніторинг стосується платежів:

  • юридичних осіб;
  • фізичних осіб-підприємців;
  • фізичних осіб.

Ось простий приклад, як працює фінансовий моніторинг.

Банки є суб’єктами фінмоніторингу. Тому вони зобов'язані перевіряти своїх клієнтів та їхні фінансові операції, тобто здійснювати фінансовий моніторинг.

Як саме банки перевіряють клієнтів? Вони збирають всю загальнодоступну інформацію про своїх клієнтів із джерел публічної інформації у формі відкритих даних і таких систем, як YouControl.

Також вони можуть вимагати документальне підтвердження джерел походження коштів для перевірки законності операцій.

Перевірки проводяться не лише на етапі встановлення ділових відносин, а й протягом всього періоду обслуговування клієнта в банку.

Мої рахунки теж перевіряють?

Деякі види фінансових операцій підлягають фінансовому моніторингу. Ось їхні ознаки:

  • Якщо сума операції дорівнює чи перевищує 400 тисяч гривень.
  • Хтось зі сторін-учасниць фінансової операції:
  • має реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження в державі, що здійснює збройну агресію проти України;
  • або в державі, що не виконує чи неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, залучених до сфери боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;
  • або якщо однією зі сторін-учасниць фінансової операції є особа, яка має рахунок у банку, зареєстрованому в країні, що здійснює збройну агресію проти України або не виконує міжнародних рекомендацій щодо боротьби відмиванням доходів та фінансуванням тероризму.
  • Фінансові операції політично значущих осіб, членів їхніх сімей та інших пов'язаних з ними осіб.
  • Платіжні операції з переказу коштів за кордон.
  • Фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів).
  • Фінансові операції електронного е-резидента.

Окремо фінмоніторингу підлягають так звані «підозрілі операції», і для них сума не має значення. Наприклад, якщо у суб’єкта первинного фінансового моніторингу є підозра, що фінансові операції є результатом злочинної діяльності або пов’язані чи стосуються фінансування тероризму або фінансування розповсюдження зброї масового знищення. Тобто, повертаючись до нашого прикладу з банком, якщо у банківських працівників виникнуть сумніви щодо законності походження коштів – вони можуть запросити додаткові документи до перевірки.

Війна в Україні вплинула на фінмоніторинг?

З початком війни з’явилися спрощені механізми здійснення фінансового моніторингу.

Наразі, згідно з постановою Правління НБУ від 23.03.2022 № 60, банки не перевіряють джерела походження коштів, якщо клієнт вносить кошти готівкою з метою їх зарахування на:

  1. Рахунки Збройних Сил України для надання допомоги Збройним Силам України та спеціальний рахунок, відкритий Національним банком України для збору коштів на підтримку Збройних Сил України.
  2. Поточний рахунок Міністерства соціальної політики України, відкритий в Національному банку України для благодійної допомоги та забезпечення підтримки найуразливіших категорій населення.
  3. Рахунки банків України для придбання облігацій внутрішньої державної позики «Військові облігації».
  4. Поточний рахунок фізичної особи в розмірі менше за 400 тисяч гривень або в еквіваленті, і якщо цей клієнт не надав на вимогу банку відповідні документи або відомості.

Що буде, якщо я потраплю під фінансовий моніторинг?

Щоб «потрапити під фінансовий моніторинг», достатньо здійснити операцію, яка відповідно до чинного законодавства підпадає під фінансовий моніторинг.

Наприклад, здійснити фінансову операцію, щодо якої буде підозра вважати, що вона є результатом злочинної діяльності.

В такому разі суб’єкт первинного фінансового моніторингу (наприклад, банк) може перевірити дані про вас у відкритих джерелах, а також вимагати від учасників операції надати роз’яснення, коментарі, додаткові документи.

Протягом перевірки або у випадку перешкоджання перевірці можуть бути заморожені активи, зупинені фінансові операції, розірвані ділові відносини.

Як не потрапити під фінансовий моніторинг?

На 100% виключити можливість потрапити під фінансовий моніторинг може лише той, хто взагалі відмовився від будь-яких фінансових послуг. Тому доцільно говорити лише про мінімізацію ризику потрапляння під фінансовий моніторинг.

Ось що можна для цього зробити:

  1. Ознайомитись із переліком фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, не здійснювати та за можливості уникати їх. Або, якщо такі операції плануються, то бути готовим до додаткових уточнень, бути готовим надати всі необхідні пояснення щодо джерела походження коштів.
  2. Завжди перевіряти своїх контрагентів, оскільки високий рівень ризиковості контрагента може стати підставою і для вашої перевірки. Важливо розуміти, хто є вашим контрагентом, та мету майбутніх ділових відносин, зокрема, чи немає його у переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції.

В YouControl можна швидко перевірити інформацію про контрагентів. Зокрема, інструмент «Експрес-аналіз» має спеціальну вкладку «Фінансовий моніторинг», яка знаходить і позначає ризиковані фактори. З Експрес-аналізом можна попередньо перевірити контрагента і передбачити ризик виникнення питань у суб'єкта фінансового моніторингу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉