Facebook Pixel

Верховна Рада планує ввести податок на надприбутки банків

28 серпня у Верховній Раду група нардепів від «Слуги народу» подали законопроєкт про тимчасове оподаткування надприбутків банків.

Про це пише Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Скільки податків будуть платити банки

Законопроєктом пропонується оподаткувати чистий процентний дохід банків за ставкою 5%. Це є додатковим навантаженням до сплати податку на прибуток підприємств.

Як відомо, за першу половину 2023 року процентні доходи банків сягнули 141 млрд грн, у тому числі за рахунок операцій з державними цінними паперами – 73,5 млрд грн. Чисті процентні доходи за цей же період становили 93,6 млрд грн. Проти першої половини 2021 року вони зросли на 75%. Таким чином, нарощування операцій з державними цінними паперами призвело до отримання банками рекордних надприбутків.

Ініціатори законопроєкту сподіваються, що бюджет України додатково отримає близько 10 млрд грн.

Скільки буде діяти податок для банків

Передбачається, що податок на надприбуток діятиме протягом 2024-2026 років.

Нагадаємо, що 14 серпня керівник нещодавно націоналізованого «Сенс банку» Дмитро Кузьмін написав заяву про відставку. Тимчасовою виконуючою обов'язки голови призначена Олена Зубченко – колишня членкиня наглядової ради Державної іпотечної установи та директорка Департаменту фінансової політики Міністерства фінансів.

Подякувати 🎉