Facebook Pixel

Сенс Банк продаватимуть після закінчення дії в Україні воєнного стану — НБУ

У відповідь на запит The Page в Національному банку розповіли, чому вирішили націоналізувати Сенс Банк лише в липні 2023 року, оцінили його стан, платіжну дисципліну позичальників і перспективи продажу новому власнику.

Чого чекав НБУ, щоб нарешті націоналізувати Сенс Банк

В Національному банку пояснюють, що прийняли рішення про виведення Сенс Банку з ринку після набуття чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану» (3111-IX) та приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність з цим законом. Уточнимо, закон 3111-IX набув чинності 18 червня 2023 року.

Як раніше уточнював в коментарі The Page Євген Дубогриз, асоційований експерт у CASE Україна, подібна юридична підготовка була необхідна, щоб позбавити попередніх власників «Сенс Банку» можливості оскаржити рішення про націоналізацію в судах і претендувати на компенсацію від України.

Для націоналізації «Сенс Банку» НБУ була необхідна юридична підготовка. Фото: Вікіпедія

Для націоналізації «Сенс Банку» НБУ була необхідна юридична підготовка. Фото: Вікіпедія

Як НБУ оцінює стан «Сенс Банку» на момент націоналізації

В НБУ підкреслюють, що «Сенс Банк» є операційно прибутковим й має позитивні показники чистого процентного і чистого комісійного доходів, чистого операційного прибутку до відрахувань в резерви. Тобто, це означає, що банк покриває витрати на своє утримання за рахунок доходів від поточної діяльності.

Проте в НБУ додають, що пов’язаність колишніх власників опосередкованої істотної участі в АТ «Сенс Банк» Михайла Фрідмана та Петра Авена з росією та їх підтримка дій та політики, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, завдавала значного репутаційного ризику та мала суттєвий негативний вплив на діяльність банку.

Quote«Погіршення платіжної дисципліни позичальників банку вплинуло на його регулятивний капітал, який за період з 1 березня 2022 року до 1 липня 2023 року зменшився на 50%, тоді як в інших системно важливих банках він збільшився на 29%. Про негативний вплив репутаційного ризику на діяльність банку зазначено і у звіті незалежного аудитора ТОВ «РСМ Україна» за 2022 рік», — коментують в НБУ.

Відносно потреби в докапіталізації «Сенс банку» Нацбанк буде визначатися під час цьогорічної оцінки стійкості, хоча станом на зараз банк виконує нормативи капіталу. Нагадаємо, раніше в коментарі The Page Євген Дубогриз попереджав про можливе погіршення сумлінності обслуговування кредитів в «Сенс Банку», що може призвести до кредитних ризиків і збитків у перспективі 1 — 2 років. Адже, за спостереженнями Дубогриза, корпоративні позичальники часто менш охоче виконують зобов’язання перед державним банкам, аніж приватним.

Які перспективи продажу Сенс Банку новому власнику

Після повідомлення про націоналізацію «Сенс Банку» українські ЗМІ задалися питанням, чи може подальшим сценарієм розвитку подій стати продаж Сенс Банку новому інвестору? Адже по ринку ходили чутки про інтерес до фінустанови гіпотетичних покупців з Польщі.

Quote«Відповідно до офіційних комунікацій Міністерства фінансів, як нового власника «Сенс Банку», Мінфін здійснить залучення інвесторів для продажу Банку після закінчення дії в Україні воєнного стану», — відповіли в НБУ на питання The Page про можливого покупця.
Вірогідно, Сенс Банк новому інвестору продадуть лише після війни

Вірогідно, Сенс Банк новому інвестору продадуть лише після війни

Як відбулася націоналізація Сенс Банку

Нагадаємо, правління НБУ прийняло рішення про виведення з ринку системно важливого банку АТ «Сенс Банк» 20 липня 2023 року. Виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) запровадила в банку тимчасову адміністрацію.

Кабмін, погодившись з пропозицією НБУ, прийняв постанову «Про участь держави у виведенні системно важливого банку з ринку» після чого Мінфін та ФГВФО 22 липня 2023 року уклали договір купівлі-продажу 100% акцій АТ «Сенс Банк», згідно з яким він перейшов у власність держави за 1 грн.

Головою правління націоналізованого «Сенс банку» став Дмитро Кузьмін, який був головою правління «Універсал банку» в 2016 році, до того, як його придбав український бізнесмен Сергій Тігіпко.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉