Facebook Pixel

Зеленський ввів в дію санкції проти акціонерів Sense Bank

Україна запровадила санкції проти акціонерів Sense Bank. Відповідний указ 5 липня 2023 року підписав президент Володимир Зеленський, інформує пресслужба Офісу президента.

Quote«Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю: увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 5 липня 2023 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (додається)», — йдеться в повідомленні.

Санкції діятимуть проти Alfastrakhovanie Holdings Limited (Кіпр), ABH Financial Limited (росія), ABH Ukraine Limited (Кіпр), ABH Holdings SA (Люксембург) і ще 14 компаній.

Виконання рішення контролюватиме РНБО. Указ набуває чинності від дня його опублікування.

Як акції Сенс Банку перейшли до АРМА

20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти 1374 компанії та 256 російських бізнесменів. Серед них і Михайло Фрідман, який володіє ABH Ukraine Limited. Шляхом санкцій його активи в Україні віддано на розпорядження АРМА.

Від 1 грудня 2022 року мережа «Альфа-банку Україна» змінила назву на Sense Bank. Це пов'язано з негативним іміджем банку, власником якого залишається олігарх Михайло Фрідман. Він є у списку санкцій ЄС, запровадженому через вторгнення росії в Україну.

3 травня 2023 року ABH Holdings (Люксембург) — власник українського «Сенс Банку», російських «Альфа-Банку» та «Альфа Страхування» — виходить із російських активів. Відповідну заяву опублікував «Сенс Банк».

2 травня 2023, Верховна Рада не ухвалила в другому читанні законопроєкт № 9107-1 щодо націоналізації «Сенс Банку». 29 травня 2023 парламент проголосував у другому читанні за законопроєкт щодо вдосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану. Це дозволяє НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉