Facebook Pixel

«Енергоатом» відновлює будівництво комплексу з переробки радіоактивних відходів на Хмельницькій АЕС

НАК «Енергоатом» відновлює роботи з будівництва комплексу з переробки радіоактивних відходів на Хмельницькій АЕС. Вартість робіт становитиме 168,3 млн грн.

Про це пише портал Prozorro.

Згідно з паспортом будівництва, спорудження комплексу з переробки радіоактивних відходів Хмельницької АЕС розпочалося в грудні 2020 року. Загальна площа чотириповерхового комплексу становитиме понад 5 тисяч 514 квадратних метрів. Він буде споруджений із залізобетону.

Будівництво комплексу повинно було завершитися у листопаді 2022 року, але повномасштабна війна затримала його добудову. «На об’єкті вже прибула частина устаткування: установки спалювання, суперпресування радіоактивних відходів, фрагментації й сортування, цементування та дезактивації металу», — зазначали у пресслужбі «Енергоатому» у липні 2021 року.

Хто будує комплекс Хмельницької АЕС

Генеральним підрядником будівництва визначено ТОВ «Атоммонтажсервіс». Компанія, за даними Youcontrol, зареєстрована 20 років тому у Нетішині, місті, де розташована Хмельницька АЕС.

З 2016 по 2023 року компанія заробила на державних тендерах 2,23 млрд грн, в основному на підрядах Хмельницької АЕС.

95% компанії належать депутату Нетішинської міськради від політичної партії ВО «Батьківщина» Сергію Вознюку. Також депутат є засновником на 50% ТОВ «Зелена долина-2007», що зареєстроване у Рівненській області, основним видом діяльності якого є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур (СК 46 000 грн). До того ж пан Вознюк є керівником (з березня 2008 р.) та засновником ще однієї юрособи – ТОВ «Інвестресурси» (50%, СК 9300 грн), основним видом діяльності якого є будівництво житлових та нежитлових будівель (з травня 2016 року). Водночас у 2016 році депутат не декларував доходів від цієї юрособи, ні зарплату як директор, ні дивіденди як засновник.

До жовтня 2017 року Сергій Вознюк також був засновником ТОВ «Єдина Європейська Енергетична компанія» (внесок депутата до статутного капіталу до цього часу становив 10%, тобто 980 тис. грн). Однак на сьогодні депутат вже не є засновником цього підприємства. Також на рахунку депутата є засновництво двох обслуговуючих кооперативів: «Житлово-будівельного кооперативу «Княжий рад» та «Житлово-будівельного кооперативу «Горинь Старий Млин», він є засновником благодійної організації «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ПІДТРИМКИ ЕКОНОМІЧНИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ ІНІЦІАТИВ» та керівником Нетішинської міської партійної організації всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Хмельницької області.

Нагадаємо, що НАК «Енергоатом» провів тендер на модернізацію системи внутрішньореакторного контролю енергоблоку № 1 Південно-Української АЕС. Вартість робіт становитиме 322,9 млн грн.

Подякувати 🎉