Facebook Pixel

«Енергоатом» аварійно відключив третій реактор ЮАЕС через надлишок ВДЕ

Державний оператор атомних електростанцій України «Енергоатом» вивів в аварійний ремонт третій блок Южно-Української АЕС.

«Загальна працююча потужність атомних блоків впала до 6780 МВт, що складає менше 49% загальної встановленої потужності атомних електростанцій. Це новий історичний мінімум, такого ніколи не було в історії України.», — пише у себе у facebook голова комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Ще місяць тому навантаження на АЕС було 9150 МВт, що на 35% більше за поточний рівень за таких самих погодних умов, як зараз. Зупинка атомних реакторів впливає на підвищення ціни електроенергії.

«Упродовж останніх днів ціна електроенергії зросла на 15%. Це й логічно: чим більше обмеження конкуренції, тим вища ціна», — повідомляє Герус.

Додаткове навантаження на себе взяли вугільні електростанції (ТЕС), на частині з яких працюють 3-5 блоків.

Контекст. Зупинка реакторів АЕС відбувається внаслідок пріоритету генерації так званої «зеленої» енергетики — виробників електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ). Вони генерують вкрай дорогу енергію, але мають законодавчу перевагу в її реалізації. У підсумку електроенергія для українських споживачів стає набагато дорожчою, а населення очікує зростання тарифів.

Сонячні та вітрові станції сьогодні є головною загрозою для «Енергоатому».

Основну вигоду за таких умов отримує компанія Ріната Ахметова ДТЕК, яка володіє 70% найбруднішої теплової генерації та 25% станцій ВДЕ. Основні збитки лягають на плечі державного «Енергоатому». Атомні реактори виробляють енергію без емісії діоксиду вуглецю, заради скорочення якої нібито й будувалися сонячні та вітрові станції.

Подякувати 🎉