Facebook Pixel

Для «Енергоатому» головною загрозою став не імпорт, а українські «зелені» виробники – Герус

Загрозою для «Енергоатому» на сьогоднішній день є не імпорт. Витісняють його з ринку, насамперед, українські «зелені» виробники. Про це в інтерв'ю програмі «Перша Шпальта» сказав Андрій Герус, голова комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

«У нас уже були прецеденти, коли для того, аби прийняти в систему електроенергію з відновлюваних джерел, треба було зупиняти блоки АЕС», – сказав він.

Ця проблема складається з двох частин. Перша – технічна, для оператора мереж передачі «Укренерго». Друга – фінансова: усі споживачі в країні заплатять за електроенергію значно більше через дуже високий «зелений» тариф.

«Енергоатому» ніщо не заважає виробляти електроенергію, і він завжди виграватиме конкуренцію. Якщо у нього можна буде купити дешевше, то ніякого імпорту не буде. А ось зупинки «Енергоатому», ймовірно, будуть з технічних причин, коли очікується велика генерація «зелених» у травні.

85% своєї електроенергії «Енергоатом» віддає за спеціальними зобов'язаннями – для населення і на компенсацію високих «зелених» тарифів. На вільному ринку він продає лише 15%. «Думаю, він завжди продасть їх без проблем», – вважає Герус.

Були ситуації, коли «Енергоатом» не продавав певні обсяги електроенергії на ринку «на добу вперед», а одразу на балансуючому. І не тому, що не міг продати «на добу вперед», а тільки через те, що на балансуючому ціна була краще.

«Тобто частину своїх обсягів вони перекидали у небаланси і говорили, що у них надлишок електроенергії через імпорт. Але насправді там просто ціна була вище, – сказав Герус. – Ця помилка реформи ринку була виправлена. Зараз на балансуючому ринку ціна на 30% нижче, ніж на ринку «на добу вперед». Тобто вигідніше продавати на добу вперед».

На думку депутата, це приклад того, що стався перехід до вільного конкурентного ринку. Тобто держава не вказує, кому виробляти електроенергію, за якою ціною і куди її продавати.

Контекст. 2020 року на нас чекають нові виклики, пов'язані з альтернативною енергетикою. Тільки минулого року в Україні ввели в експлуатацію понад 5 ГВт «зеленої» генерації. До травня альтернативні джерела запрацюють на повну потужність і покажуть значні обсяги виробництва, які покриють від 3 до 5% у балансі країни. «Це досить багато, і ні оператор системи передачі, ні оператори системи розподілу до цього не готові. Неминуче постане питання: що з цим робити?» – вважає Володимир Шведкий, CEO незалежного постачальника газу та електроенергії ETG.UA.

НКРЕКП запропонувала знизити розмір «зеленого» тарифу для наземних сонячних станцій до 8-9 євроцентів за 1 кВт*год з існуючих 15 євроцентів.

Подякувати 🎉