Facebook Pixel

Експорт руди морем може досягти 3 млн тонн на місяць у першому кварталі 2024 року: Риженков

«Метінвест» сподівається, що морський експорт руди за підсумками першого кварталу 2024 року може досягнути показника 2-3 млн тонн на місяць.

Про це пише ЦТС з посиланням на інтерв’ю Forbes Ukraine генерального директора Групи «Метінвест» Юрія Риженкова.

Quote«Розраховуємо, що до кінця першого кварталу 2024 року експорт руди морем досягне свого максимуму — 2-3 млн тонн на місяць для всіх українських виробників. До війни лише «Метінвест» доправляв максимум 2 млн тонн руди на місяць. Проте залишається потенціал для розширення інших видів продукції українських експортерів: металів, вугілля, цементу», — сказав Риженков.

Керівник «Метінвесту» зазначив, що ГЗК Групи наразі відправляють руду до Південної Європи, Італії, Туреччини, Єгипту. При цьому ключовим ринком є Китай.

Quote«Якщо коридор працюватиме стабільно, то існує ймовірність до кінця першого кварталу збільшити завантаженість ГЗК на рівні близько 75-80%. Такий рівень завантаженості — це максимум до кінця війни. Нам не вистачає робочих рук. Хтось поїхав за кордон, 8000 наших співробітників — у лавах ЗСУ. Покрити цей дефіцит, щоб ще більше збільшити виробництво, немає можливості», — пояснив топменеджер.

Наразі понад 50% експорту Групи йде через порти Великої Одеси. До відкриття морського коридору майже 100% «Метінвест» експортував залізницею.

Нагадаємо, що українські експортери від серпня 2023 року перевезли близько 13 млн т продукції до 24 країн. Для цього було використано тимчасовий коридор та 400 суден.

Подякувати 🎉