Facebook Pixel

З серпня Україна експортувала 3,3 млн тонн агро- та металопродукції з портів Великої Одеси

З 8 серпня 2023 року 91 судно експортувало 3,3 млн тонн агро- та металопродукції, 116 суден зайшли під завантаження до портів Одеса, Чорноморськ та Південний.

Про це пише Міністерство інфраструктури.

Наразі 6 суден з 231 тис. тонн агропродукції на борту вийшли з портів Великої Одеси та рухаються у напрямку Босфору. 5 суден очікують на захід до портів під завантаження.

Нагадаємо, що 17 липня російські урядовці заявили про припинення «зернової угоди». вона тривала 2 місяці.

Угода дала змогу безпечно транспортувати приблизно 30 млн тонн зернових від моменту її підписання у липні 2022 року. Це допомогло знизити світові ціни на продовольчі товари, які зросли до рекорду після російського вторгнення. Одними з найкращих напрямків для українського зерна є Китай та Іспанія.

Перевезенню зерна Чорним морем перешкоджали постійні перебої в спільній перевірці суден. Швидкість цих обстежень матиме вирішальне значення для здатності України реалізувати врожай пшениці, зібраної з липня.

Однак і після продовження угоди росія неодноразово порушувала її, навмисно затримуючи інспекції судів, що входять в українські морські порти.

Альтернативою «зерновій угоді» для України залишається дунайське пароплавство. За перші 6 місяців 2023 року дунайські порти, що розташовані на українському березі, перевантажили понад 14 млн тонн вантажів. Українське збіжжя також перевозиться залізницею до Європи. У вересні 2023 року експорт української агропродукції морським і річковим транспортом становив 2,4 млн тонн. 99% експорту пройшло через дунайські порти.




Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉