Facebook Pixel

Чорноморська зернова угода може припинити своє існування через рф — Reuters

Чорноморська зернова угода може закінчитися 17 липня. Фото: Reuters

Чорноморська зернова угода може закінчитися 17 липня. Фото: Reuters

Чорноморська зернова угода може закінчитися ввечері 17 липня, якщо росія не погодиться на її продовження. Про це повідомляє Reuters.

У неділю останнє судно залишило Україну за угодою. У рамках угоди Україна експортувала майже 33 млн тонн кукурудзи, пшениці та інших зернових.

Росія погрожувала вийти з угоди, оскільки заявила, що її вимоги щодо покращення експорту зерна та добрив не були виконані. Вона також скаржиться, що бідним країнам не надходить достатньо зерна. Організація Об’єднаних Націй стверджує, що ця угода принесла користь цим державам, оскільки допомогла знизити ціни на харчові продукти більш як на 20% у всьому світі.

Міністр закордонних справ лавров заявив у четвер, що рф уже почала переговори з Туреччиною щодо плану забезпечення того, щоб російська пшениця, можливо, перероблена в Туреччині, потрапляла до країн, які її потребують, незалежно від долі Чорноморської угоди.

ООН заявила, що у 2023 році її Всесвітня продовольча програма закупила 80% пшениці в Україні проти 50% у 2021 і 2022 роках. Всесвітня продовольча програма відправила майже 725 тис. тонн української пшениці до Афганістану, Судану, Джибуті, Ефіопії, Кенії, Сомалі та Ємену для боротьби з голодом. Натепер завдяки Чорноморській угоді зерно постачається до 45 країн на трьох континентах: 46% — в Азію, 40% — у Західну Європу, 12% — в Африку та 1% у Східну Європу.

За минулий рік росія тричі погоджувалася продовжити Чорноморську угоду, але ненадовго тимчасово зупиняла свою участь наприкінці жовтня 2022 року.

Чого хоче рф

Щоб переконати рф погодитися на Чорноморську угоду, у липні 2022 року було укладено трирічну угоду, згідно з якою офіційні особи ООН погодилися допомогти їй експортувати продовольство та добрива на зовнішні ринки. Хоча російський експорт продовольства та добрив не підпадає під санкції Заходу, запроваджені після вторгнення росії, москва заявила, що обмеження платежів, логістики та страхування становлять перешкоду для постачань.

Ключовою вимогою росії було відновлення підключення Россільгоспбанку до системи міжнародних платежів SWIFT. Банк був відключений від SWIFT Європейським Союзом у червні 2022 року через вторгнення росії.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш доклав останніх зусиль у вівторок, щоб переконати російського президента путіна продовжити Чорноморську зернову угоду на кілька місяців в обмін на підключення ЄС дочірньої компанії Россільгоспбанку до SWIFT для операцій із зерном і добривами, повідомили джерела.

За словами речника ООН, Гутерріш усе ще чекає на відповідь від путіна.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉