Facebook Pixel

Через порти України експортовано близько 13 млн тонн продукції до 24 країн у 2023 році

Українські експортери від серпня 2023 року перевезли близько 13 млн т продукції до 24 країн. Для цього було використано тимчасовий коридор та 400 суден.

Про це пише ЦТС.

Попри систематичні атаки на портову інфраструктуру, порти прийняли під завантаження українським коридором 430 суден.

Який стан зернової угоди зараз

17 липня російські урядовці заявили про припинення «зернової угоди», вона тривала 2 місяці.

Угода дала змогу безпечно транспортувати приблизно 30 млн тонн зернових від моменту її підписання у липні 2022 року. Це допомогло знизити світові ціни на продовольчі товари, які зросли до рекорду після російського вторгнення. Одними з найкращих напрямків для українського зерна є Китай та Іспанія.

Перевезенню зерна Чорним морем перешкоджали постійні перебої в спільній перевірці суден. Швидкість цих обстежень матиме вирішальне значення для здатності України реалізувати врожай пшениці, зібраної з липня.

Однак і після продовження угоди росія неодноразово порушувала її, навмисно затримуючи інспекції суден, що входять в українські морські порти.

Альтернативою «зерновій угоді» для України залишається дунайське пароплавство. Дунайські порти прийняли та обробили 27,6 млн тонн вантажів за 10 місяців 2023 року. Це на 45,6% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉