Facebook Pixel

Зброя для контрнаступу: Україна має винищувачі й танки та чекає на далекобійні ракети. ОНОВЛЕНО

Польща підтвердила надання Україні винищувачів МіГ-29, а Велика Британія — танків Challenger 2. Ба більше, Лондон офіційно підтвердив, що надає ЗСУ далекобійні ракети Storm Shadow, про які просив Київ для контрнаступу.

Польські винищувачі МіГ-29 уже в Україні

В України вже є 14 винищувачів МіГ-29, які передала Польща перед очікуваним контрнаступом ЗСУ.

Про це 11 травня у Twitter повідомило постійне представництво Польщі при Європейському Союзі.

Зазначається, що Україна вже отримала 575 танків. З них 325 одиниць передала Польща, 85 танків прибули з Нідерландів, 80 — з Німеччини та 76 — з Британії.

Quote«Крім того, з 28 літаків, які вже передали Києву, Польща надіслала аж 14 винищувачів МіГ-29», – йдеться в повідомленні.

Раніше було офіційно підтверджено, що Польща передала українським військовим 10 винищувачів МіГ-29. Крім того, зі Словаччини до України прибули ще 13 обіцяних винищувачів МіГ-29.

Американські Abrams очікуються на початку осені

Україна отримає танки Abrams до початку осені. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін на слуханнях у Сенаті, повідомляє «Голос Америки».

Quote«Ми перемістили кілька танків на тренувальний полігон, щоб українці почали навчання. До того часу, коли навчання завершаться, танки будуть доступними для використання», — уточнив Остін.

За словами глави Пентагону, строки доставлення Abrams пояснюються тим, що американські військові не лише відправляють їх в Україну та готують українських військових для роботи на них, але й створюють інфраструктуру, яка підтримуватиме роботу танків, які є новою технікою для українців.

Quote«Ця техніка суттєво відрізняється, зокрема, завдяки турбінному двигуну та іншим достатньо складним системам. Але ми намагаємося якнайшвидше передати цю техніку українцям», – додав Остін.

Країни НАТО та учасники Контактної групи «Рамштайн» доправили в Україну понад 230 танків, понад 1 550 броньованих машин та інше обладнання й боєприпаси для підтримки понад дев’яти нових бронетанкових бригад.

Британські Challenger 2 готові до бою

Велика Британія підтвердила, що всі обіцяні танки Challenger 2 зараз перебувають на території України.

Про це під час засідання британського парламенту заявив міністр оборони країни Бен Воллес, відповідаючи на запитання одного з депутатів, повідомляє «Європейська правда».

Quote«На них провели навчання як тут (у Британії – The Page), так і потім в Україні, і я знаю, що українські війська використовують їх», – зазначив він.

Україна отримає далекобійні ракети Storm Shadow

Міністр оборони Британії Бен Воллес також підтвердив передавання Україні далекобійних ракет Storm Shadow.

Quote«Використання Storm Shadow дасть змогу Україні відтіснити російські сили з української суверенної території», – підкреслив Воллес.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков у Twitter прокоментував надання Британією далекобійних ракет Storm Shadow.

Quote«Синоптики прогнозують, що циклон рухається з Великої Британії на Україну, приносячи із собою шторми. Саме крізь Тінь Бурі (Storm Shadow) проб'ється сонячне світло нашої свободи та проллє світло на нашу Перемогу», — написав Резніков.

Далекобійні Storm Shadow для України: реакція Кремля

Надання Україні ракет великої дальності Storm Shadow вимагає «адекватної відповіді» від російських військових.

Про це заявив прессекретар оголошеного в міжнародний розшук президента рф дмитро пєсков, повідомляє «РІА Новости».

Він зауважив, що Москва «дуже негативно» відреагувала на рішення Лондона постачати Києву ракети великої дальності.

Quote«Це вимагатиме адекватної відповіді від наших військових, які, природно, з військового погляду прийматимуть відповідні рішення на цьому тлі», — сказав речник Кремля.

Як на надання Україні Storm Shadow відреагували у Білому домі

Держсекретар Сполучених Штатів прокоментував передачу Британією Україні далекобійних ракет Storm Shadow.

Quote«Різні країни будуть робити (для допомоги Україні. – Ред.) різні речі залежно від своїх можливостей, залежно від своїх технологій, залежно від того, що має найбільший сенс», — відповів Ентоні Блінкен в інтерв'ю PBS NewsHour

Так він відповів на запитання, чому США досі відмовляються надати ЗСУ ракети більшого радіуса дії.

Quote«Ми надали Україні унікальну допомогу в цьому процесі. Інші країни можуть робити речі, які відрізняються від того, що робимо ми. Питання ось в чому: Чи все це відповідає потребам України? І ми переконані, що так – саме так», – зауважив держсекретар США.

Блінкен запевнив, що Лондон надає Україні далекобійні ракети у рамках коаліційного і скоординованого процесу.

Довідка. Storm Shadow/SCALP — франко-британська авіаційна ракета класу «повітря — земля» дальньої дії. Вона призначена для ураження стаціонарних цілей (включно, наприклад, з бункерами), які добре захищені системами ППО. Може використовуватися в будь-який час доби та за будь-яких метеоумов. Бойова частина ракети важить 450 кг. Storm Shadow можуть встановлюватися на українські реактивні літаки радянського виробництва.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉