Facebook Pixel

Британія просить для ЗСУ ракети, що розчистять шлях для контрнаступу

Сполучене Королівство підштовхує Білий дім надати Україні зброю, яка може досягати тимчасово окупованих росією територій.

Про це пише старша кореспондентка The Washington Post із питань національної безпеки Карен Де Янг.

Запит на ракети великої дальності для України

Такий висновок журналістка зробила з повідомлення про закупівлю Міжнародного фонду для України, який очолює Велика Британія, від 2 травня. Лондон заявляє про зацікавленість країн Північної Європи надати ЗСУ здатність завдавати ударів дальністю до 300 км (майже 200 миль) і просить партнерів розглянути таку можливість.

Відповідні характеристики мають крилаті ракети Storm Shadow повітряного базування. Британські джерела видання говорять, що остаточне рішення поки що не ухвалено, тому відмовилися підтвердити тип і кількість запитуваної зброї, а також коли її буде надано.

Навіщо ЗСУ ракети великої дальності

Карен Де Янг пише, що Київ давно просить західних партнерів надати ракети великої дальності. Така зброя може змінити перебіг війни, оскільки дає змогу поцілити російські командні центри, лінії постачання, боєприпаси та сховища палива на територіях, окупованих із 2014 року. Здатність завдати таких ударів допоможе розчистити шлях для наземного наступу за допомогою танків і піхоти, пояснює видання.

У статті нагадують, що надані США артилерійські ракетні системи HIMARS здатні гатити не далі, ніж на 50 миль. Їх також можна заряджати ATACMS – це боєприпас із більшим радіусом дії, але адміністрація Байдена непохитно відхиляє українські звернення щодо цієї зброї, аби уникнути ескалації.

Адаптовані та універсальні: можливості Storm Shadows

Ракети Storm Shadows, про надання яких, ймовірно, просить партнерів Велика Британія, можна встановлювати на українські реактивні літаки радянського виробництва й досягати території росії.

Storm Shadow спочатку була розроблена як англо-французький проєкт на початку 1990-х років. Її мають в арсеналі низка країн Європи та Перської затоки. Ракету застосовували в Іраку у 2003 році, а також у Лівії у 2011 році, тому її адаптували для встановлення на низці різних літаків.

За даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень програм міжнародної безпеки, Storm Shadows дасть змогу Повітряним силам ЗСУ оминати ППО окупантів.

Quote«Усе, що вам потрібно зробити, це дати їй десятизначні координати», — говорить старший радник Центру Марк Канціан.

Хто лобіює надання ракет великої дальності ЗСУ

The Washington Post наводить дані, які свідчать про те, що надання такої зброї Україні активно підтримує британський прем'єр Ріші Сунак. Найагресивніше налаштовані американські сенатори тиснуть з аналогічним проханням на адміністрацію Байдена.

Quote«Українці зарекомендували себе як відповідальні партнери» і «мають усі стимули» дотримуватися обмежень на використання зброї великої дальності, щоб не втратити підтримку Заходу», – наводить їхні аргументи видання.

Утім, запит Міжнародного фонду для України – це суттєвий крок до того, що Британія сама надасть ЗСУ вказану зброю, відзначає The Washington Post.

Контекст. 9 травня США, як очікується, оголосять про черговий пакет військової допомоги Україні в розмірі $1,2 млрд.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉