Facebook Pixel

США надають Україні GPS-бомби великої дальності від Boeing

США нададуть Україні бомби великої дальності з GPS-наведенням виробництва Boeing Co., що здатні уражати цілі на відстані від 72 км. Про це повідомив Bloomberg із посиланням на джерело в галузі.

Пентагон офіційно не уточнює, що надсилає саме модифіковану версію Boeing JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition) — йдеться про «точні авіаційні боєприпаси» в рамках пакета на $1,85 млрд, оголошеного 21 грудня 2022 року.

Комплекти JDAM використовують повітряні та морські сили Штатів, вони продаються більш як у 26 країн.

JDAM-ER можна прикріпити до некерованих бомб вагою 227 — 907 кг. Після падіння бомба розгортає крила, що дає їй змогу планувати на відстань до 72 км і втричі збільшує радіус дії оригінальної зброї. JDAM-ER було розроблено в співпраці з Королівськими ВПС Австралії.

За даними центру IRIS Independent Research, комплекти підвищеної дальності може бути використано «для нападу на російські лінії фронту або їхній тил другого ешелону в Україні».

20 січня компанія Boeing отримала замовлення від повітряних сил на суму $40,5 млн за чинним контрактом JDAM. Строк постачання – до 30 червня. Схоже, що США та Україна знайшли, як оснастити GPS-бомбами українські винищувачі радянських часів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉