Facebook Pixel

Розтрата на відновленні: Dozorro виявив завищення вартості матеріалів на 30-230%

Експерти проєкту DOZORRO виявили потенційне завищення цін в кошторисах, потенційну дискримінацію і невідповідності у пропозиції ТОВ «Нідком» на тендерах з відбудови Київщини. Також аналітики перевірили якість самих ремонтів і знайшли багато проблем.

Про це пише Dozorro

За даними аналітиків, ТОВ «Нідком» має отримати понад 10% суми, яку у 2022-23 роках витратив на відбудову департамент регіонального розвитку КОВА, — 775 млн грн. Водночас у двох найбільших закупівлях, в яких воно перемогло, експерти знайшли потенційні порушення.

У тендері на будівництво початкової школи у Ворзелі з очікуваною вартістю 428 млн грн замовник визначив термін подачі пропозицій учасників лише 5 робочих днів. Закупівлю оголосили ввечері в п’ятницю, 11 серпня, о 18:26. Учасники мали до завершення наступної п’ятниці (18 серпня) проаналізувати 127 сторінок технічного завдання і підготувати всі необхідні документи та розрахунок вартості робіт. Окрім цього, замовник висунув вимогу обов'язкового огляду об’єкта, який він сам і мав би погодити. Згідно з рішеннями колегії АМКУ в інших закупівлях, таку вимогу замовника визначали дискримінаційною, адже вона суперечить принципам відкритого доступу до торгів. Виконали ці вимоги і подали свої пропозиції на тендер дві компанії: ТОВ «Нідком» та ТОВ «Рікдом». Вони зробили це з різницею в одну годину і не зробили жодного кроку пониження в аукціоні. Тендер виграло ТОВ «Нідком» з різницею 0,9% від очікуваної вартості.

У закупівлі відновлення багатоквартирного будинку в Бучі на 91 млн грн замовник встановив аналогічні вимоги і строк подачі пропозицій в 5 робочих днів. Проте на цей тендер з’явилися два інших учасники. Вони знижували ціни на аукціоні і зрештою запропонували виконати підряд на 8,5 млн грн дешевше за ТОВ «Нідком», яке не торгувалося. Однак замовник відхилив їхні пропозиції за недоліки в документах, які аналітики DOZORRO знайшли і в тендерній пропозиції ТОВ «Нідком». Підставою для дискваліфікації ТОВ «Тайм Інжиніринг» стала невідповідність визначеного розміру зарплати в різних файлах пропозиції — у кошторисі, довідці та розрахунку середньої заробітної плати. Однак аналогічна невідповідність була і в документах «Нідком», проте його визнали переможцем.

Також у кошторисі пропозиції ТОВ «Нідком» експерти знайшли завищення вартості низки будматеріалів. Зокрема бруківка бетонна коштувала на 29% більше від ринкових цін, ванна сталева – на 229% більше, радіатор сталевий – на 143% більше.

Окрім цього, фахівці DOZORRO 20 жовтня відвідали об’єкти у Бучі і виявили низку проблем:

  • деякі вікна не відповідали розмірам віконного отвору;
  • зайвий проміжок між рамою і стіною закривали добірними брусами та задували монтажною піною;
  • ознаки порушення норм кріплення віконних блоків;
  • окремі склопакети можуть мати недостатній тепловий опір;
  • дірки в стінах будинку, які з’явилися від обстрілів, не замуровували — їх одразу закрили теплоізоляційними матеріалами;
  • усередині квартири також не ремонтують — це питання взагалі підрядник не коментує;
  • роботи явно відстають за графіками;
  • на об’єкті недостатня кількість робітників.

Нагадаємо, що Служба відновлення у Дніпропетровській області без конкурсу провела тендер на будівництво магістрального водогону Марганець Нікополь Покров для забезпечення водою міст після підриву росіянами Каховської ГЕС. Вартість робіт становитиме 2 млрд грн. Переможцем стало ТОВ «Ростдорстрой» соратника мера Одеси Геннадія Труханова.

Подякувати 🎉