Facebook Pixel

Україна отримає підводні дрони та мобільні лабораторії від Бельгії

В Міноборони Бельгії анонсували відправку в Україну чергового пакета військової допомоги. До його складу входять підводні безпілотники та мобільні лабораторії. Ба більше, близько сотні бельгійських інструкторів навчатимуть українських солдатів, пише LeSoir.

Які мобільні лабораторії дасть Україні Бельгія та коли

Бельгія упродовж майбутніх трьох тижнів відправить в Україну дві мобільні лабораторії. За словами міністерки оборони Людовін Дедондер, вони призначені для розгортання поблизу місця, де відбувся «хімічний, бактеріологічний, радіологічний або ядерний інцидент»

Quote«Вони також можуть бути використані у районах стихійних лих, де зруйновано пологові будинки чи лікарні. Вони можуть надати невідкладну допомогу», — додала вона.

Які підводні дрони отримає Україна від Бельгії та коли

До кінця травня в Україні приїдуть 10 підводних безпілотників виробництва бельгійської компанії ECA Robotics Belgium.

Quote «Ці дрони дозволяють виявляти всі підводні загрози, будь-то міни чи шпигунські пристрої. Це абсолютно нова передова технологія, яка їм (українцям – The Page) дуже допоможе», — наголосила міністерка.

Тренування українських військовослужбовців

Близько сотні бельгійських інструкторів приєднаються до європейської місії військової допомоги Україні ( EUMAM Ukraine).

Бельгію часто критикують за невелику у порівнянні з іншими країнами допомогу Україні. Дедондер на ці закиди відреагувала.

«У цій сфері – немає конкуренції. Наша допомога ефективна та доповнює допомогу від інших країн. Вона відповідає потребам України. Окрім того, те обладнання, що ми відправляємо перебуває в робочому стані. Це не старі речі, яких нам треба позбутися. Допомога Україні є для нас пріоритетом», — підкреслили міністерка.

Контекст. Нагадаємо: 11 листопада президент Володимир Зеленський дав старт збору на «перший у світі флот морських дронів». Йдеться про безпілотники, подібні до тих, що завдали шкоди російському флоту в тимчасово окупованому Севастополі у жовтні.

На перший такий дрон кошти було зібрано з кілька годин. До збору долучився і народ Литви. Литовці зібрали вже на три такі безпілотники для України та назвали їх «PEACE Дец», «PEACE Да» та «PEACE Дюк».

На чотири морські дрони зібрав monobank. Їх назвуть — monobank, Банка, КЕШБЕК i Кіт та Єнот.

Подякувати 🎉