Facebook Pixel

«Складна мова» та гроші на квартири: чому росіянам обмежили доступ до громадянства Естонії

Росіяни в Естонії скаржаться на складність естонської мови, а в 1990-х брали від держави гроші на квартири у рф, але нікуди не виїжджали. Про те, як Естонія обмежила росіянам доступ до громадянства й чому, в інтервʼю The Page і SPEKA розповів посол Естонії в України Каймо Кууск.

Громадянство Естонії: екзамен на мову та присяга

Не всі росіяни змогли отримати громадянство в Естонії в 1991 році, як це було в Україні: є певні умови натуралізації для людей, що прибули до Естонії після 1940 року, який Таллінн вважає роком окупації. Від таких мешканців Естонії станом на 1991 рік вимагали три речі:

  • знання естонської мови;
  • знання Конституції Естонії;
  • присяга Естонії.

Водночас держава надає безплатні курси підготовки до екзаменів на знання Конституції та відшкодовує кошти, витрачені на вивчення мови. Частка осіб без громадянства скоротилася станом на 2009 рік до 7,6% населення (з майже третини). Ще 8,4% мали інше громадянство, переважно російське. Сам іспит на знання мови через скарги рф і деяких правозахисних організацій був дещо полегшений.

Quote«Щодо громадянства ми обрали дуже консервативний підхід – вирішили, що в Естонії його просто так не отримати всім, хто там перебував, коли ми повернули незалежність. Особливо величезною була кількість російських військових», — пояснює The Page Кууск.

Гроші на квартири та обмеження щодо виборів

За словами Кууска, окрім чітких умов натуралізації, Естонія пропонувала росіянам у спільній із західними країнами програмі побудову квартир у рф. Отже, вони могли отримати такі квартири або взяти гроші та купити нове житло у рф. Утім, росіяни вчинили по-своєму.

Quote«Як це буває типово для росіян: гроші вони взяли, квартири взяли, але назад не повернулися. Вони продають ті квартири», — говорить посол Естонії в Україні, який до прибуття в Київ 21 рік пропрацював у зовнішній розвідці.

Кууск підкреслює, що росія завжди використовувала або намагалася використати росіян в Естонії як важіль впливу, тому через їхній статус не громадянства вони не мають доступу до загальнонаціональних виборів (брати участь у місцевих виборах нерезиденти можуть).

Quote«Це також стало причиною, чому ми не надали всім громадянство. Якщо ви одразу надасте їм громадянство (а тоді їх було понад 35%), вони зможуть брати участь у парламентських виборах, і баланс буде досить сильно порушено», — розповів посол Естонії.

Російськомовні в Естонії: скарги на складну мову та мотивація

В Естонії на цей час проживає менш як третина населення, яке раніше вважали російськомовним. Але це не тільки люди з російським корінням — частина з них за останні 9 років почала ідентифікувати й демонструвати себе українцями, уточнює Кууск.

З огляду на війну в Україні зараз відбувається багато суперечок на робочих місцях між українцями та росіянами в Естонії.

За його словами, зараз громадян Естонії з-поміж тих росіян більше, ніж громадян росії або так званих «людей із сірими паспортами». Вони мали достатньо часу, щоб вивчити мову, скласти іспити. Крім того, діти, що народилися після 1991 року, легко можуть отримати естонське громадянство за згодою батьків.

Quote«Іноді росіяни в Естонії скаржаться, що естонська мова така важка, її важко вивчити. Так от, мій дідусь був українцем. Отже, естонська мова має бути для нього такою самою важкою, як і для всіх інших. Але він закохався в мою бабусю й дуже швидко вивчив мову. Тому це точно не проблема. Це питання мотивації», — упевнений посол.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉