Facebook Pixel

Чи можливий світ без росії – Оксана Маркарова

Чи можливий світ без росії, як виглядатимуть Україна та світ після перемоги й чому важливо візуалізувати перемогу, у другій частині інтерв’ю The Page розповіла пані Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова.

Quote«Світ без росії уявити дуже важко, навряд чи вона кудись випарується. Нам треба розуміти, що цей неадекватний сусід нікуди не переїде, а наш кордон із росією дуже довгий», – підкреслює пані посол.

Українці мають дати собі відповідь на запитання: «У який спосіб будемо співіснувати далі для того, щоб не було постійної загрози від росії, навіть після перемоги». Україна та США – демократичні держави й не втручаються в те, як інші країни мають організовувати своє життя.

Quote«Це росіяни мають вирішувати, як вони хочуть жити. Але йдеться про виклики для нас всіх – від прямих викликів військової агресії до енергетичних, продуктово-продовольчих тощо», – нагадує Оксана Маркарова.

Розглядаючи світ після перемоги, вона виділяє три складники:

Картинка номер один – це безпосередньо Україна. Тут є більше ясності, і формула миру, яку президент Зеленський представив ще в середині 2022 року, дуже чітко відповідає на це питання. Ці десять кроків розвитку подій – не тільки про те, що ми маємо перемогти, вони говорять про досягнення справедливості, про відбудову, про те, як Україна в багатьох напрямках – від екології до енергетики – може стати не просто чимось новим та інноваційним, а й відповіддю на багато глобальних питань.

Друга частина – про міжнародні організації. Що ми маємо зробити, щоб убезпечити Україну та інші країни від майбутнього нападу. Свого часу Ліга націй не змогла зупинити Другу світову війну, і це призвело до повної реформи міжнародної системи/архітектури, створення ООН зрештою.

Зараз 151 -153 країни у світі голосують проти того, що робить росія, заперечують і засуджують її. Але міжнародна система не має важелів для того, щоб зупинити росію – це ядерна держава.

Тому ця картинка майбутнього бачення перемоги має також візуалізуватися в міжнародній спільноті. Проте наразі немає загального конкретного бачення, що потрібно зробити, щоб вона працювала.

Третя частина – це безпосередньо росія й те, що має з нею бути, чого ми як світова спільнота маємо домогтися, щоб ця країна не була «раковою пухлиною», що зробити, щоб ця країна припинила бути терористом.

Закриті дискусії з експертами на цю тему посольство України в США веде з березня 2022 року. На початку тези про перемогу України та поразку росії сприймали скептично.

Quote«Але для нас було очевидно, що без візуалізації цієї перемоги та поразки, без візуалізації, куди ми як світ маємо прийти, дуже тяжко правильно туди йти. Зараз у пріоритеті — перемога, захист, військова допомога, санкції», - підкреслює Оксана Маркарова.
Подякувати 🎉