Facebook Pixel

Фінанси на закупівлю боєприпасів для України вже повністю зібрані — Петр Павел

Фінанси на закупівлю боєприпасів для України вже повністю зібрані — Петер Павел

Фінанси на закупівлю боєприпасів для України вже повністю зібрані — Петер Павел

Президент Чехії Петр Павел розповів, що ініціатива із закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для України повністю профінансована. Про це повідомляє CT24.

Він зазначив, що після норвезького внеску фінансування чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України вже повністю забезпечено. За словами президента, вісімнадцять країн беруть участь у закупівлі 800 тис. артилерійських боєприпасів. Боєприпаси мають бути в Україні найближчими тижнями.

Quote«Станом на ранок сьогоднішнього (четверга) ми зібрали загальну суму для закупівлі всіх боєприпасів, тобто 800 тис. штук. Потім чеська сторона повідомить усі країни-контрибутори про графік і те, як ми будемо діяти», – сказав Петр Павел.

За його словами, наступний крок повинен зробити чеський уряд, який укладе меморандум і налагодить взаємовідносини.

Павел не захотів називати суми окремих держав.

Quote«Це, напевно, було б несправедливим щодо тих держав, які зробили внесок, якби ми не обговорили це з ними. Тепер лише від майстерності наших компаній і Міноборони буде залежати пришвидшити весь процес», – сказав чеський очільник.

За наявною інформацією, серед країн, які зацікавлені приєднатися до ініціативи, є, наприклад, Канада, Франція, Німеччина, Данія, Латвія, Литва, Нідерланди (які нададуть загалом 250 млн євро) та Бельгія з внеском в розмірі 200 млн євро. Інші держави оголосили про участь, не уточнивши суму свого внеску.

За словами прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали, Україна зараз як ніколи потребує підтримки.

Quote«Я радий, що ми можемо працювати з такою кількістю партнерів по всьому світу, щоб надати необхідну допомогу. Можу гарантувати, що цього року буде поставлено сотні тисяч боєприпасів», – сказав прем’єр.

Міністерка оборони Яна Чернохова зазначила, що Чехія була однією з перших країн, яка поставила в Україну реактивні системи залпового вогню, танки, гаубиці та ударні гелікоптери.

Quote«І це в той час, коли інші країни ще вагалися, боячись реакції росії. Коли стало зрозуміло, що зусилля Європи щодо доставки обіцяних боєприпасів не будуть виконані, ми першими виступили з ініціативою поставки боєприпасів і знову стали лідерами допомоги Україні», – додала Чернохова.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉