Facebook Pixel

Болгарські фермери протестують через поновлення імпорту українського зерна

Болгарські аграрії вийшли на масові мітинги проти імпорту українського зерна. Вони невдоволені тим, що парламент не продовжив заборону імпорту зерна з України після 15 вересня. Протестувальники заблокували десятки доріг по всій Болгарії, інформує Forbes.

Непорозуміння між фермерами та владою сталося після того, як болгарський прем'єр-міністр Микола Денков назвав деяких протестувальників терористами. Він наголосив, що відносини влади та аграріїв порушують незадоволені, які відмовилися від зустрічі з міністром сільського господарства Кирилом Ватєвим.

Quote«В останні кілька днів вони почали поводитися як терористи. Використовують брехливі аргументи, висувають вимоги – щоб це було негайно, «якщо ви цього не зробите, ми заблокуємо країну». Я не веду переговорів із терористами», — сказав Денков.

Згодом він заявив, що вдруге запросить аграріїв на зустріч і не бачить підстав для їхньої відмови.

Які головні вимоги болгарських фермерів до влади?

  • Продовжити заборони на імпорт соняшнику, пшениці, кукурудзи та ріпака з України.
  • Запровадити заборони на ввезення нерафінованої олії, свіжих та заморожених овочів та фруктів, молока та молочних продуктів, м’яса, меду та продуктів бджільництва з України.
  • Посилити контроль за якістю та імпортованої сільськогосподарської продукції.
  • Виплатити аграріям до 30 вересня 2023 повну суму відшкодування збільшених витрат на виробництво внаслідок війни в Україні.
  • Збільшити державну допомогу.
Quote«Наша головна проблема – зняття заборони на імпорт сільськогосподарської продукції з України», — сказав міністр сільського господарства Болгарії Кирил Ватєв.

Він наголосив, що через це болгарській продукції загрожує демпінг. Посадовець зазначив, що держава солідарна з Україною. Але економічні інтереси болгарських виробників мають бути захищені, переконаний Ватєв.

Подякувати 🎉