Facebook Pixel

Небезпека онлайн-шахрайства: БЕБ попередило про фейкові листи від його імені

Спеціалісти Бюро економічної безпеки України виявили випадки відправки електронних листів невідомими особами зі сторонніх електронних адрес від імені БЕБ.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Листи отримують як суб’єкти господарювання, так і органи державної влади та місцевого самоврядування.

У цих листах пишуть запит від імені справжнього працівника Бюро стосовно того, що потрібна фінансова інформація. Також попереджають про можливе блокування рахунків компанії. На псевдобланку вказані дані працівників із контактами.

Водночас листи містять посилання, заархівовані файли та додатки, що під час запуску завантажують на комп’ютер користувача шкідливе програмне забезпечення для збору конфіденційних даних.

Quote«У разі отримання таких електронних листів від шахраїв не переходьте за посиланнями та не завантажувати файли, аби убезпечити власні пристрої від шкідливих програм, що можуть використовуватися російськими спецслужбами для збору інформації», — зазначили у відомстві.

Також у відомстві повідомили, що всі співробітники БЕБ користуються поштою винятково з доменом @esbu.gov.ua.

Усі листи підписуються із застосуванням кваліфікованого електронного підпису.

Для листування фахівці Бюро можуть використовувати систему електронного документообігу з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису уповноважених осіб.

Quote«Наголошуємо також, що Бюро економічної безпеки не здійснює блокування фінансових рахунків. У випадку отримання подібних листів радимо звертатися до органів Національної поліції та Служби безпеки України», – наголосили у БЕБ.
Подякувати 🎉