Facebook Pixel

Як шахраї обманюють шукачів роботи — найпопулярніші схеми

Щомісяця сайт пошуку роботи Work.ua блокує понад 3 тисячі спроб шахраїв ошукати людей. Аферисти не полишають спроб незаконно збагатитися на шукачах роботи, йдеться в пресрелізі компанії.

11 відомих шахрайських схем превдопрацедавців у 2023 році

Схема «Підписуйтесь на телеграм-канал і отримуйте від $1000»

Популярні Telegram-канали розповсюджують повідомлення із закликом: «В Україні повно вакансій, де навіть новачкам платять від $1000, а більшість населення досі працює за копійки, думаючи, що без досвіду роботу не знайти, треба гарне резюме та вища освіта. Зайшли, полистали, вибрали вакансію із зарплати від 30 тисяч грн (нижче немає) і працюєте собі в кайф. Підписуйтесь та отримуйте гарні гроші, навіть якщо нічого не вмієте».

Насправді ж адміністратори Telegram-каналів вводять в оману користувачів і переливають трафік по різних каналах. Мета схеми — перепродаж каналу з перейменуванням під іншу тематику або бізнес на роботодавцях.

Роботодавці платять адміністраторам за рекламу таких вакансій через дефіцит кадрів. Якість роботи чи відповідність обіцяним зарплатам у Telegram-каналах не гарантована.

Схема «Потрібні співробітники з «трудовою етикою»

«Роботодавці» розсилають повідомлення із текстом:

«Привіт, я регіональний менеджер і зараз шукаю співробітників на неповний робочий день. Ви можете легко виконувати замовлення на продаж у вільний час за допомогою мобільного телефону. Вік: 22-60 років. Вимоги: дисципліновані, з хорошими особистими якостями та трудовою етикою. Заробітна плата 550-2500 грн на день. Завдання прості, працювати можна в будь-який час і в будь-якому місці. Зв'яжіться з нами за адресою [назва каналу]».

Подібні повідомлення українці отримують з-за кордону. Про це свідчить недбалий переклад оголошення та листування з адміністратором, який спілкується не завжди зрозумілими текстами-скріптами. Мета схеми — заволодіти персональними даними українців. Їх просять надіслати для нібито влаштування на роботу.

Схема «Розмістіть оголошення й отримайте гроші»

Аферисти пропонують розміщувати оголошення з особистих акаунтів громадян на популярних майданчиках. Вони надають тексти та ілюстрації до різних товарів із нібито значно нижчою ціною від ринкової. Коли до працівника звертаються покупці, він має відправити їм посилання на Telegram-канал роботодавця.

Після цього «роботодавець» блокує працівника в Telegram, зникає зі зв'язку та не платить жодної копійки за розміщені оголошення. Майданчик згодом також блокує облікові записи шукача.

Схема «Оформіть карту для виплат»

«Представник компанії» пропонує шукачу роботи відкрити рахунок, оформити банківську картку для виплати майбутньої зарплати і ділиться посиланням.

Quote«Пропозиція роботи у такому разі виступає як привід зареєструватись та оформити банківську картку за реферальним посиланням. По факту це не робота, а схема нарощення клієнтської бази, щоб отримувати бонуси від банку чи сервісу», — йдеться в повідомленні.

Схема «Пройдіть платні курси або внесіть страховий внесок»

Кандидат відгукується на вакансію, яку маскують під звичайну роботу. Після співбесіди шукачу роботи кажуть, що він підходить, але не має достатнього досвіду. Йому пропонують «додаткові курси» для працевлаштування. При цьому роботодавець просить заплатити за страхування робочого ноутбука.

У підсумку курси теж виявляються платними, а страховий внесок — звичайна схема для виманювання коштів. Кандидат платить гроші, а в результаті нічого не отримує — роботодавець зникає зі зв'язку.

Схема з зарплатними приманками

Деякі роботодавці вказують у вакансіях широкий діапазон зарплат і говорять, що у співробітника буде ставка та змінна частина, яке залежатиме безпосередньо від нього самого. Зарплати від 100 тисяч грн вказують у вакансіях менеджерів з продажу, менеджерів із роботи з клієнтами, рієлторів і не тільки.

Найцікавіше, що це вакансії від реальних роботодавців, які вказують високі зарплати, щоб привернути до себе більше уваги. Часто для пересічного працівника така зарплата є недосяжною. У результаті «в мінусі» усі, адже шукач розчарований йде від роботодавця.

Quote«...чесний діапазон зарплати у межах однієї вакансії може становити х3. Наприклад, у вакансії може бути вказано діапазон від 15 000 до 45 000 грн», — кажуть експерти Work.ua.

Вакансії з більшим діапазоном, ніж х3, потрібно аналізувати більш критично.

Схема з розкішним життям і шахрайською романтикою «офісників»

Ці шахраї прикриваються посадами: менеджер із роботи з клієнтами, менеджер із обслуговування, менеджер із продажів тощо. Досвіду не вимагають. Головне — бути активним, швидко навчатися та хотіти багато заробляти. «Офіси» розташовані по всій Україні, переважно у великих містах. Зарплата — щонайменше 15 тисяч грн, виплати здійснюють щотижня у валюті.

«Офіси» виманюють кошти у людей шляхом телефонного шахрайства з банківськими рахунками, кредитними картками. Працівників у такі компанії заманюють високою зарплатою в доларах, розкішним життям, шахрайською романтикою, яку транслюють через популярних блогерів, а часто навіть патріотизмом, адже обманювати нібито потрібно росіян. Насправді ж «працюють» з усіма, зокрема і з українцями. До того ж за шахрайство передбачена кримінальна відповідальність.

Шахрайські шлюбні агенції

Працівників заманюють такими посадами: «перекладач», «оператор чату», «менеджер із роботи з клієнтами» тощо. Як і «офісники», вони приваблюють шукачів фразами про дохід у валюті, щотижневими виплатами й відсутністю потреб у знаннях і навичок. Обіцяна зарплата — від 18 до 60 тисяч грн.

Обов'язок працівників — виманювати гроші в іноземців, які мріють познайомитися з привабливими українками.

Схема зі стрімінговими сервісами

Посади: модель, стрімер для талановитих та харизматичних дівчат і хлопців. Обіцяють високу зарплату в розмірі від 30 до 100 тисяч грн без вимог до досвіду чи навичок.

Одне з основних джерел доходу — донати глядачів у вигляді вдячності за контент. Це не є роботою у звичному розумінні цього слова.

Криптошахраї

Вони ідентифікують себе фінансовими, консалтинговими, маркетинговими агенціями. Можуть пропонувати такі посади: «менеджер із роботи з клієнтами», «менеджер із продажів», «retention-менеджер», «акаунт-менеджер». Створюють імідж успішного бізнесу: «Ми міжнародна компанія, яка лідирує на ринку вже понад 8 років». При цьому в мережі жодної інформації про компанію немає.

На роботу вони беруть громадян від 18 років без досвіду, але з бажанням розвиватися. Часто вказують в умовах знання англійської та інших іноземних мов. Обіцяють зарплату в розмірі від 21 до 100 тисяч грн залежно від курсу долара.

Співробітники криптошахрайських компаній телефонують українцям та громадянам інших європейських країн і пропонують вкласти гроші в біржові інвестиції та криптовалюту. Інколи «допомагають» оформити мікропозику.

Підміна рекрутера

Це доволі новий вид шахрайства. «Рекрутери» вказують у своїх вакансіях Telegram-контакт, де пропонують продовжити спілкування з шукачем роботи.

Шахраї обирають компанію, яка розміщує вакансії та має потенційно великий трафік шукачів. Вони знаходять контакт рекрутера в Telegram (наприклад, hr_villa) і створюють схожий профіль, додаючи символи чи цифри (наприклад, hr_villa1). Під час пошуку за іменем у шукач випадково зв'язується з фейковим рекрутером, який виманює кошти начебто за працевлаштування.

Як уникнути шахраїв?

  • Не переказуйте гроші за працевлаштування.
  • Шукайте інформацію, сайт і відгуки про компанію в мережі.
  • Не передавайте особисті дані та номери банківських карток невідомим особам.
  • Не реєструйтеся та не проходьте верифікацію на невідомих сайтах.
  • Уважно перевіряйте і вводьте адресу сайту компанії чи ім’я користувача соцмереж, з яким ведете перемовини про роботу.
  • Вмикайте критичне мислення, якщо вакансія чи поведінка рекрутера викликає у вас підозру чи сумніви.
Подякувати 🎉