Facebook Pixel

БЕБ найчастіше викриває схеми незаконного відшкодування ПДВ

Аналітики БЕБ упередили 2,1 млрд грн безпідставного відшкодування податку на додану вартість у 2023 році. Це одна з найпоширеніших схем, що використовують підприємці.

Про це повідомила пресслужба БЕБ.

Які схеми фіскальних порушень найчастіше використовують підприємці

  • Фіктивне працевлаштування на підприємства людей з інвалідністю. Їх документально оформляють на роботу та у такий спосіб отримують пільгові умови оподаткування ПДВ і право заявляти на бюджетне відшкодування. Фактично ж ці особи не працюють.
  • Декларування неіснуючих залишків товарів на підприємстві. Компанії імпортують товар, потім продають його за готівку, а у податковій звітності декларують, що він залишився на складах. Таким чином підприємство отримує право на відшкодування ПДВ з держбюджету.
  • Формування фіктивного податкового кредиту компаніями-експортерами. Вони закуповують товар, наприклад зернові культури, за готівку. Потім експортують їх, отримуючи прибуток, та заявляють на бюджетне відшкодування ПДВ до Держподаткової служби.

Щоб протидіяти таким порушенням, фахівці БЕБ постійно аналізують господарську діяльність українських підприємств та скеровують свої рекомендації до уповноважених органів державної влади, зокрема до ДПС. У 2023 році було направлено 71 таку рекомендацію та створено 112 аналітичних продуктів.

Раніше The Page повідомляв, що за підрахунками аналітиків Бюро економічної безпеки, у 2023 році, користуючись пільгою на поширення україномовного контенту, компанії не сплатили 1,3 млрд грн ПДВ. Тільки 21% компаній, що скористалися пільгою, мають відповідний основний КВЕД.

Подякувати 🎉