Facebook Pixel

В Аргентині ультраправий лібертаріанець переміг на президентських праймеріз — Reuters

Хав’єр Мілей (у центрі)

Хав’єр Мілей (у центрі)

Аргентинські виборці покарали дві головні політичні сили країни на первинних виборах у неділю, висунувши Хав’єра Мілея — кандидата-аутсайдера-лібертаріанця, співаючого рок, на перше місце у праймеріз до президентських виборів, які відбудуться у жовтні. Про це повідомляє Reuters.

Після підрахунку приблизно 90% бюлетенів ультраправий лібертаріанський економіст Хав’єр Мілей отримав 30,5% голосів, що набагато більше, ніж прогнозувалося, головний консервативний опозиційний блок позаду (28%) і правляча пероністська коаліція на третьому місці (27%).

Quote«Ми є справжньою опозицією. Інша Аргентина неможлива з тими самими старими речами, які завжди зазнавали невдачі», — сказав Мілей після оголошення результатів.

Голосування на праймеріз є обов’язковим для більшості дорослих, і кожна особа отримує один голос, що фактично робить це генеральною репетицією загальних виборів 22 жовтня та дає чітке визначення того, хто є фаворитом на президентські вибори.

Жовтневі вибори будуть ключовими для політики, і вплинуть не тільки на величезний сільськогосподарський сектор Аргентини — одного з провідних експортерів сої, кукурудзи та яловичини, а й на курс песо та облігацій, а також на поточні переговори щодо боргової угоди з Міжнародним валютним фондом на $44 млрд.

Економічна криза, яка особливо вразила молодь, залишила багатьох аргентинців розчарованими в основних політичних партіях і відкрила двері для Мілеї.

Quote«Інфляція вбиває нас, а невизначеність роботи не дозволяє планувати своє життя», — сказала 42-річна домогосподарка Адріана Алонсо.

Коли виборчі дільниці закрилися рано ввечері після того, як збої в системі голосування спричинили довгі черги в столиці Буенос-Айресі, усі розмови в передвиборчих центрах точилися про Мілей, зухвалого аутсайдера, який пообіцяв закрити центральний банк і доларизувати економіку.

Quote«Зростання Мілі є несподіванкою. Це говорить про гнів людей на політику», — сказав колишній президент-консерватор Маурісіо Макрі, коли він прибув до виборчого бункера «Разом до змін».

Непередбачуваним чинником став Milei, чиї гучні мітинги в стилі рок нагадують перформанси колишнього президента США Дональда Трампа, але він значно перевершив усі прогнози. Більшість опитувань давали йому лише одну п’яту вірогідних голосів, хоча чотири роки тому під час праймеріз у 2019 році вони були дуже помилковими.

Явка склала менше 70%, що є найнижчим показником для первинних виборів з початку їх проведення в Аргентині понад десять років тому.

Хто б не переміг у жовтні або, швидше за все, у другому турі виборів у листопаді, йому доведеться приймати важливі рішення щодо відновлення виснажених валютних резервів, збільшення експорту зерна та стримування інфляції.

Подякувати 🎉