Facebook Pixel

Цей день в історії. 6 жовтня – війна Судного дня в Ізраїлі

6 жовтня в Молдові святкують національний день вина, а в США – день локшини. The Page нагадує про інші події в Україні та світі, що відбулися 6 жовтня.

У 1618 році українське військо на чолі з Петром Сагайдачним вирушило у бік москви і розгромило московське військо Бутурліна.

1701-го Києво-Могилянській колеґії надано статус академії.

В 1927-му у Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового фільму.

6 жовтня 1973 року почалась війна Судного дня в Ізраїлі

В 1973 році єгипетські та сирійські війська під час іудейського свята Йом-Кіпур неочікувано атакували Ізраїль. Так почалась війна Судного дня між Ізраїлем та арабськими країнами. Араби перетнули лінії припинення вогню на Синайському півострові на півдні та Голанських висотах на півночі і розпочали наступ вглиб території Ізраїлю.

Перші дві доби, здавалось, єгиптяни і сирійці перемагали. Проте ізраїльтяни терміново посилили армію резервістами та перехопили ініціативу. Ще приблизно за десять діб армія Ізраїлю повністю витіснила сирійців з Голанських висот.

На Синаї вона «вдарила в стик» двох єгипетських армій, форсувала Суецький канал (стару лінію припинення вогню) і відрізала 3 єгипетську армію від її тилів. Цілу добу 16 жовтня ізраїльські солдати переправлялися через канал на надувних човнах без додаткової механізованої підтримки. Єдиною зброєю були протитанкові ракети M72 LAW.

Війна тривала 18 днів, після чого ООН видала резолюцію про припинення вогню.

Арабські країни не тільки атакували Ізраїль фізично. Вони тиснули економічно і політично на союзників Ізраїлю в Європі й Америці. У 1973-му члени ОПЕК ввели ембарго на продаж нафти до Західної Європи та США, а ціну на сиру нафту підвищили втричі.

Проти Ізраїлю фактично виступів весь арабський світ. Ірак, Марокко, Пакистан, Лівія, Алжир, Туніс, Судан – військовими та технікою, Саудівська Аравія і Кувейт – зброєю та грошима.

Приєднались до підтримки війни соціалістична Куба Фіделя Кастро та Совєтський Союз, який поставив переважну частину військового спорядження морем та повітрям, надав бойові кораблі для конвою, а в Середземне море спрямував кілька підводних човнів. Радянські МіГі-25 проводили аеророзвідку.

Попри перемогу в війні Судного дня, в Ізраїлі почалась політична та соціальна криза. Після гучних скандалів з розслідуваннями того, чому армія була не готова до оборони та зазнала невдач у перші дві доби війни, шість найвищих посадовців армії та розвідки позбулись посад. Прем’єр-міністерка Ізраїлю Голда Меїр була змушена піти у відставку, за нею пішов і уряд, включаючи міністра оборони, бойового генерала Моше Даяна.

Про війну Судного дня в інтерв’ю The Page детально розповідав Ігаль Левін.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉