Facebook Pixel

Держгеонадра продала право на видобування солі бізнес-партнерші Косюка: скільки коштує

21 квітня Державна служба геології та надр розіграла на аукціоні спеціальний дозвіл на користування надрами Західно-Тереблянської ділянки кам'яної солі в Тячівському районі Закарпатської області. Його переможцем стало київське ТОВ «Закарпатська видобувна компанія» бізнес-партнерші мільярдера Юрія Косюка.

«Закарпатська видобувна компанія» планує заплатити за ліцензію 4,91 млн грн. Орієнтовні запаси солі на родовищі – 15,5 млн тонн. Глибина залягання солі – 230 м. Строк користування ліцензією – 5 років.

За даними Youconrol, ТОВ «Закарпатська видобувна компанія» належить двом інвестиційним фондам – «Юкон» (бенефіціарка – Оксана Омельяненко) та «Ехо» (бенефіціар – Валентин Кондратьєв). Їм належить і ТОВ «Катіон Інвест», яке з 2017 року володіє спецдозволом на видобування солі на сусідньому Тереблянському родовищі.

Омельяненко – бізнес-партнерка Косюка, їй належать частки в таких компаніях бізнесмена, як-от ТОВ «МХП-Агрокряж», ТОВ «МХП-Агро-С».

Це не перша спроба Держгеонадр продати цю ліцензію.

Перший аукціон провели 12 грудня 2022 року. На ньому за право викупити спецдозвіл на видобування солі на Тереблянському родовищі змагалися з-поміж інших компанії Юрія Косюка та Олександра Ярославського.

Перемогла компанія «Олімп Фінанс Груп», що запропонувала за нього 25 млн грн. Після перемоги на аукціоні «Олімп» спецдозвіл так і не викупила.

Тому 7 лютого 2023 року стартував новий аукціон, на якому перемогла компанія «Вест Салт Груп» із пропозицією 55 млн грн. Але й ця компанія у визначений строк не викупила спецдозвіл у Держгеонадр.

Після цього було призначено третій аукціон із підвищеним гарантійним внеском у розмірі 15 млн грн.

Нагадаємо, що раніше 100% потреб у солі Україна забезпечувала завдяки ДП «Артемсіль» у Соледарі, яке зараз зупинилося. Наразі українці використовують сіль, ввезену з Туреччини та Румунії. Єдине в Україні соляне підприємство, що працює, — «Солевиварювальний дрогобицький завод» — виробляє лише 500 тонн солі на рік.

24 березня 2023 року Держгеонадра розіграла дозвіл на видобуток солі на Долинському родовищі кам’яної солі, що на Івано-Франківщині. Переможцем стало ТОВ «ПЛАНЕТА КОМФОРТ» із Харкова, яке заплатило за дозвіл 8,5 млн грн. Харківський антикорупційний центр пов'язує фірму із членом міськвиконкому Харкова Олександром Харченком.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉