Facebook Pixel

Європейські вчені назвали 2023 найтеплішим за останні 125 тис. років

Європейські вчені назвали 2023 найтеплішим за останні 125 тис років

Європейські вчені назвали 2023 найтеплішим за останні 125 тис років

Цей рік буде найтеплішим за 125 000 років, заявили вчені Європейського Союзу після того, як дані показали, що минулий місяць був найспекотнішим жовтнем у світі за цей період. Про це повідомляє Reuters.

Минулий місяць побив попередній жовтневий температурний рекорд 2019 року з величезним відривом, повідомила Служба ЄС зі зміни клімату Коперник (C3S).

Quote«Рекорд було побито на 0,4 градуса за Цельсієм, що є величезним відривом», — сказала заступниця директора C3S Саманта Берджесс.
Табличка з попередженням про сильну спеку в Долині Смерті, Каліфорнія, США, Фото: REUTERS

Табличка з попередженням про сильну спеку в Долині Смерті, Каліфорнія, США, Фото: REUTERS

Спека є результатом триваючих викидів парникових газів внаслідок людської діяльності в поєднанні з появою цього року погоди Ель-Ніньо, яка нагріває поверхневі води у східній частині Тихого океану.

У всьому світі середня температура повітря на поверхні в жовтні була на 1,7 градуса за Цельсієм вищою, ніж у тому ж місяці 1850-1900 років, який Коперник визначає як доіндустріальний період.

Рекордний жовтень означає, що тепер 2023 рік напевно стане найтеплішим за всю історію спостережень, йдеться в заяві C3S. Попередній рекорд був 2016 року – ще один рік Ель-Ніньо.

Набір даних Коперника сягає 1940 року.

Quote«Коли ми об’єднуємо наші дані з IPCC, ми можемо сказати, що це найтепліший рік за останні 125 000 років», — сказала Берджесс.

Довгострокові дані експертної групи з кліматичних досліджень ООН включають дані з таких джерел, як керни льоду, кільця дерев і коралові відкладення.

Єдиний раз до того, як жовтень побив температурний рекорд з таким великим відривом, був вересень 2023 року.

Quote«Вересень дійсно, дуже здивував нас. Тож після минулого місяця важко визначити, чи перебуваємо ми в новому кліматичному стані. Але тепер записи продовжують валитися, і вони мене дивують менше, ніж місяць тому», — сказала Берджесс.
Тріщини проходять через частково висохле русло річки Гань, притоки озера Поянг, під час регіональної посухи в Наньчані, провінція Цзянсі, Китай. Фото: REUTERS

Тріщини проходять через частково висохле русло річки Гань, притоки озера Поянг, під час регіональної посухи в Наньчані, провінція Цзянсі, Китай. Фото: REUTERS

Quote«Більшість років Ель-Ніньо зараз є рекордсменами, тому що додаткове глобальне тепло Ель-Ніньо додає до постійного зростання потепління, спричиненого людиною», — сказав кліматолог з Університету Пенсільванії Майкл Манн.

Зміни клімату підживлюють все більш руйнівні крайнощі. Цього року це включало повені, які вбили тисячі людей у Лівії, сильну спеку в Південній Америці та найгірший сезон лісових пожеж у Канаді за всю історію.

Quote«Ми не повинні допустити, щоб руйнівні повені, лісові пожежі, шторми та хвилі спеки, які спостерігалися цього року, стали новою нормою. Шляхом швидкого скорочення викидів парникових газів протягом наступного десятиліття ми можемо вдвічі скоротити швидкість потепління», — сказав кліматолог з Університету Лідса Пірс Форстер.

Незважаючи на те, що країни ставлять дедалі амбітніші цілі щодо поступового скорочення викидів, поки що цього не відбулося. Глобальні викиди CO2 досягли рекордного рівня у 2022 році.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉