Facebook Pixel

Цей день в історії: 20 червня три поляки та українець втекли з Освенціма

20 червня у світі відзначають Міжнародний день біженців, Всесвітній деньWi-Fi, в Аргентині – День прапора, в Азербайджані – День газової промисловості.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 20 червня в Україні та світі.

У 451 році в Галлії (сучасна Франція) армія гунів та германців, очолюваних Аттілою, зіткнулась у битві з військом Римської імперії та вестготів. У битві ніхто не переміг, військо Аттіли відступило з Галлії – а римляни оголосили власну перемогу. Проте це не дуже допомогло: Західна Римська імперія все одно розпалася через 25 років.

У 1877-му Александер Белл започаткував першу у світі комерційну телефонну компанію в місті Гамільтон канадської провінції Онтаріо. За рік до того він отримав патент на телефон.

Як три поляки та українець втекли з Освенціма

20 червня 1942 року Казімєж Пєховський, інженер та солдат польської Армії Крайової, разом з трьома іншими в’язнями втекли з концтабору Аушвіц (Освенцім). Для цього вони переодягнулись у форму бригади SS-Totenkopfverbände та викрали штабний автомобіль SS.

Казімеж Пєховський, інженер, який розробив та здійснив план втечі з Освенціму.

Казімеж Пєховський, інженер, який розробив та здійснив план втечі з Освенціму.

Ідея втечі саме у такий спосіб виникла у Євгена Бендери, етнічного українця родом з Чорткова (Тернопільщина). Пєховський активізував розробку плану, коли друзі дізналися, що Бендера у черговому списку на знищення. Також серед втікачів були поляки Юзеф Лемпарт та Станіслав Яскер.

Бендера як табірний механік лагодив автомобілі для офіцерів, тому мав «привілеї» досить вільно пересуватися частиною території. Так він дізнався, де поруч із табором розташовано Bekleidungskammer — склад військового одягу та зброї.

Щоб не підставляти інших в’язнів (за провину одного страчували всіх у групі), втікачі зупинилися на плані з переодяганням.

У день втечі четвірка зробила вигляд, що несе на звалище мішок зі сміттям, і без проблем пройшла блокпост есесівців біля в'їзних воріт — тих самих, з написом Arbeit macht frei.

Дісталися складу, де поляки переодягнулися в есесівську форму та озброїлися, після чого очікували біля входу на Євгена Бендеру. Той підігнав автомобіль Steyr-200 під двері складу та відрапортував «офіцерам». Спектакль розіграли для охоронця у будці неподалік. Євген також переодягнувся есесівцем.

Автомобіль поїхав у бік виїзду – проте шлагбаум не піднімався. Тоді Казімеж Пєховський, одягнений унтерштурмфюрером SS, холоднокровно крикнув німцю на воротах: мовляв, відкривай, чого спиш.

Так чотири в’язня вибралися з Освенціма. Пізніше вони кинули авто та розійшлися в різні сторони.

Казімеж Пєховський за підробленими документами працював в українському колгоспі, потім повернувся до Польщі, воював з Армією Крайовою, відсидів 7 років у таборах. Дожів він до 2017 року. Євген Бендера жив у Польщі, помер у 1998-му. Священик Юзеф Лемпарт зрікся сану та одружився, дожив до 1971 року. Станіслав Яскер одразу пішов до Армії Крайової та розповів про табір і втечу. Його звинуватили в роботі на гестапо та стратити 1943 року.

Казімеж Пєховський розповідає про втечу з Освенціму – відео

У 1948 році у Західній Німеччині була введена в обіг німецька марка. Радянська окупаційна адміністрація Східної Німеччини у відповідь запровадила блокаду Берліна за чотири дні по тому.

У 1963-му, після Карибської ядерної кризи, Радянський Союз та Сполучені Штати підписали угоду про створення так званої «червоної лінії» – прямого телефонного зв’язку між Вашингтоном та москвою.

У 1993 році київське «Динамо» вперше стає чемпіоном України. Тренером чемпіонів був Йожеф Сабо, у сезоні в команді дебютував 18-річний Сергій Ребров, якого тоді трансфертнули з «Шахтаря». Сьогодні вже Ребров тренує українську збірну на Євро 2024.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉