Facebook Pixel

Цей день в історії: 17 червня Україна отримала рекомендацію на вступ до ЄС

17 червня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з опустеленням і посухою, в Ісландії – День незалежності, в Португалії – День пам’яті жертв лісових пожеж, в Латвії – Національний день пам’яті про радянську окупацію Латвії в 1940 році.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 17 червня в Україні та світі.

Влад Дракула

Влад Дракула — валаський господар

У 1462-му господар Валахії Влад III Цепеш (Дракула або Наштрикувач) неподалік валаської столиці Тирговіште під час битви з військами османського султана Мехмеда II здійснив невдалу спробу вбити противника. Посеред ночі валаське військо раптово напало на османській табір. Мехмед без проблем зайняв Тирговіште, по Дунаю пройшов до валаського міста Браїлів, але потім повернувся до Туреччини. Влад Дракула писав своєму союзнику, угорському королю Матяшу, що під час військової кампанії посадив на палю 23844 турок. Жорстокість Цепеша до ворогів стала легендою, і в XIX столітті його історію дуже творчо переробив ірландський письменник Брем Стокер, зробивши Дракулу вампіром за кровожерливість.

У 1596 році голландський мандрівник Віллем Баренц відкрив арктичний архіпелаг Шпіцберген.

У 1709-му поблизу села Нижні Млини, неподалік від Полтавської фортеці, в битві з московськими військами був поранений в ногу шведський король Карл ХІІ.

17 червня 1885 року у нью-йоркську гавань прибула Статуя Свободи — подарунок французького народу Сполученим Штатам Америки.

17 червня 1917 року на II Всеукраїнському військовому з’їзді у Києві було проголошено автономію України.

У 1940-му Червона армія окупувала Латвію та Естонію.

У 1953 році в Східній Німеччині почалося повстання проти сталінського режиму, яке було жорстоко придушене із застосуванням танків.

У 1993-му Україна і російська федерація розділили Чорноморський флот.

Рівно два роки тому, 17 червня 2022 року, Єврокомісія рекомендувала надати Україні та Молдові статус кандидатів у члени ЄС.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉