Facebook Pixel

Цей день в історії: 14 червня Совєти почали депортацію народів Балтії

14 червня у світі відзначають Всесвітній день донора крові, у США – День прапора, в Литві, Естонії, Латвії та Вірменії – День пам’яті жертв депортацій та репресій комуністичного режиму.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 14 червня в Україні та світі.

У 1618 році в Амстердамі побачила світ перша газета голландською мовою – Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. («Сучасні події з Італії, Німеччини та ін.»). Її надрукував Йоріс Веселер, а редактором і видавцем став Каспар ван Гільтен.

14 червня 1777 року Другий континентальний конгрес у Сполучених Штатах видав Закон про прапор, ухваливши прапором США полотнище з 13 червоних і білих горизонтальних смуг (7 червоних і 6 білих). Зліва зверху в синьому прямокутнику розташовані білі 5-променеві зірки, кількість яких дорівнює кількості штатів. Сьогодні їх 50, а у 1777-му було всього 13 – саме стільки колишніх британських колоній проголосили незалежність за рік до того.

Оркестр ВМС США виконує марш «Зірки та стрічки назавжди» на честь прапора – відео

За офіційними даними, 14 червня 1783 року в Криму на на березі Ахтіарської (Ак’ярської) бухти Томас (Фома) Макензі, російський адмірал шотландського походження, заснував першу імперську військово-морську базу. За рік по тому окупований Ахтіар указом Катерини II був перейменований на Севастополь. 14 червня вважають днем заснування Севастополя, хоча насправді кримськотатарське селище Ак’яр виникло поблизу давнього Херсонесу наприкінці XVII століття, тобто за понад сто років до появи там росіян. Сьогодні місту хочуть повернути історичну назву Ак’яр — Aqyar.

У 1830-му почалася французька колонізація Алжиру. 34-тисячне французьке військо висадилося на узбережжі Середземного моря неподалік від містечка Сіді-Ферух.

У 1940-му СРСР висунув Литві ультиматум: Совєти вимагали від уряду піти у відставку, заарештувати кількох міністрів та збільшити присутність радянських військ у країні. Наступного дня Литва була окупована.

Рівно за рік по тому, 14 червня 1941 року, почалася перша хвиля масової депортації та вбивств естонців, латвійців та литовців з окупованих територій. Секретну операцію проводили протягом травня-червня за постановою ЦК ВКП(б) і РНК СРСР від 16 травня 1941 року «Про виселення ворожого елементу з республік Прибалтики, Західної України й Західної Білорусії, Молдавії».

14 червня 1941 року Совєти почали масову депортацію естонців, литовців та латвійців з окупованих земель. На фото — вантажівка та вантажний вагон, якими вивозили депортованих. Площа Свободи, Таллінн.

14 червня 1941 року Совєти почали масову депортацію естонців, литовців та латвійців з окупованих земель. На фото — вантажівка та вантажний вагон, якими вивозили депортованих. Площа Свободи, Таллінн.

39 років тому, у 1985-му, п’ять країн-учасниць Європейської Економічної Співдружності підписали Шенгенську угоду, якою створили вільну зону для подорожей без прикордонного контролю всередині.

Десять років тому, 14 червня 2014 року, поблизу Луганського аеропорту російські окупанти збили український військовий літак Іл-76. Загинули всі 49 військових на борту. До збиття малайзійського Боїнга М17 залишалось трохи більше місяця.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉