Facebook Pixel

Цей день в історії. 15 лютого українська мова визнана державною в ЗУНР

15 лютого у світі відзначають День комп'ютерника та Міжнародний день операційної медсестри, а в Україні вшановують учасників бойових дій на території інших держав: саме сьогодні виповнюється 35 років офіційному закінченню ганебної війни СРСР в Афганістані. Рівно рік тому The Page відмовився від російської.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 15 лютого в Україні та світі.

У 1113 році Римський папа Пасхалій II офіційно визнав лицарський Орден Госпітальєрів, традиції якого пізніше прийняв Мальтійський орден

450 років тому, 15 лютого 1574 року, у Львові Іван Федоров видав найдавнішу збережену друковану книгу на сучасних українських землях — «Апостол», богослужбову книгу старослов’янською з частинами книг Старого та Нового Заповіту.

У 1864-му в Амстердамі 22-річний Герард Адріян Гейнекен купив броварню, яка пізніше стала основою пивоварної компанії Heineken.

105 років тому, 15 лютого 1919-го, Українська Національна Рада ЗУНР ухвалила закон про вживання української мови у державних установах.

У 1926-му депутат Мартінсон у парламенті Естонії 11 годин проголошував з трибуни промову. Невідомо, чи планував він потрапити до книги рекордів у майбутньому, але його рекорд з найдовшої парламентської промови досі ніхто не перевершив.

85 років тому, 15 лютого 1939-го, вперше прозвучали позивні «Радіо Запоріжжя».

75 років тому, у 1949-му, воєнний прокурор військ МВС Українського округу Кошарський доповів першому секретарю ЦК КП(б)У Микиті Хрущову про «грубе порушення законності» так званих спецгруп МДБ (НКВС) з наведенням конкретних прикладів побиття, зґвалтувань, грабунків селян.

65 років тому, у 1969-му, Роберт Едвардс в Кембриджі вперше здійснив штучне запліднення людської яйцеклітини.

У 1971 році Велика Британія та Ірландія скасували шилінги та нарешті привели свої валюти до десяткової системи.

У 1989-му СРСР нарешті вивів «обмежений контингент радянських військ» з території Афганістану.

Сьогодні також виповнюється 460 років з дня народження Галілео Галілея та 80 років з дня народження Джохара Дудаєва, першого президента Чеченської Республіки Ічкерія.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉