Facebook Pixel

Україна вимагає від Угорщини повернути 11 військовополонених

Україна вимагає від Угорщини повернути 11 військовополонених

Україна вимагає від Угорщини повернути 11 військовополонених

Україна 19 червня 2023 року заявила, що Угорщина ігнорувала запити про контакт із військовополоненими, яких таємно передали з росії. Угорщина, яка за правління Орбана налагодила міцні політичні та економічні зв’язки з рф і не розривала їх навіть після того, як москва вдерлася в Україну, 9 червня заявила, що прийняла групу з 11 українських військовополонених з росії.

Також угорські посадовці заявили, що звільнили українських полонених, які були передані Російською православною церквою. З такою заявою виступив речник уряду Угорщини Золтан Ковач, повідомляє CNN.

За його словами, українські військові були звільнені у рф після співпраці між РПЦ та Угорською благодійною службою Мальтійського ордену. Водночас Ковач зазначив, що військові поїхали до Угорщини за власним бажанням. Він підкреслив, що більшість військових мали угорське громадянство, а інші отримали статус біженця в Угорщині.

Quote«Тепер вони є вільними особами, які можуть залишитися в Угорщині або залишити Угорщину в будь-який час за власним бажанням, і угорський уряд більше не стежитиме за їхніми переміщеннями», — заявив Ковач.

У МЗС України говорять, що умови перебування в Угорщині переданих їй із рф українських полонених не дають змоги говорити про їхній вільний статус, і угорська сторона не йде на конструктивний діалог із Києвом у цьому питанні, повідомляє речник МЗС Олег Ніколенко.

Quote«Усі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт з українськими громадянами не мали успіху. Це, а також інформація, отримана від родичів деяких із них, свідчить про те, що запевнення угорської влади про нібито вільний статус українських захисників в Угорщині не відповідають дійсності», – заявив Ніколенко.

За його словами, українські військовослужбовці фактично утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування з рідними відбувається в присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту з посольством України. Спроби української сторони налагодити конструктивний діалог з угорською владою ігноруються офіційними дипломатичними каналами.

Ніколенко зауважив, що такі дії Будапешта ставлять під сумнів задекларовані гуманітарні мотиви вивезення українців до Угорщини та можуть кваліфікуватися як порушення положень Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Quote«МЗС України вкотре звернулося до угорської сторони з вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених, аби він міг оцінити їхній фізичний і психологічний стан, розповісти їм про їхні права, а також надати термінову консульську допомогу», – додав речник.

Зі свого боку міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що операція з передавання полонених була проведена винятково в політичних інтересах Орбана.

Quote«Там була одна проста мета: Орбан мав показати угорцям і в Угорщині, і поза межами Угорщини, що він – їхній єдиний захисник. Уся ця операція була реалізована в політичних інтересах однієї людини», – зазначив Кулеба.

Зараз на території Угорщини перебувають 11 захисників України, яких країна-агресор утримувала як військовополонених. Про це 16 червня повідомив уповноважений із питань осіб зниклих безвісти Олег Котенко.

Quote«Наразі встановлено прізвища наших героїв, маршрут їхнього переміщення до Угорщини, повідомлено їх родичів і відповідні правоохоронні органи», – додав Котенко.

Він уточнив, що досі про 7 з 11 полонених, місце утримання яких було встановлено, «взагалі не було жодних відомостей». Поки громадяни не повернуться на територію України, вони офіційно вважатимуться зниклими безвісти в Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Повідомити про зниклих безвісти захисників можна в будні на гарячу лінію 0 800 339 247, особисто уповноваженому (099) 792-01-26 або у вихідні у Viber і Telegram (095) 896-04-21.

Подякувати 🎉