Facebook Pixel

Цей день в історії. 9 листопада – Донецьк та Джохар Дудаєв

9 листопада відзначають Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму, а в Бразилії – день готелів. The Page розповідає, які події відбулися 9 листопада в Україні та світі.

У 1799 році переворот 18 брюмера привів перспективного генерала Наполеона Бонапарта до влади у Французькій республіці. Заколотники розігнали парламент та скасували Директорію. Франція стала консулатом. Ще за 5 років Наполеон проголосив себе імператором.

У 1906-му у Російській імперії почалася земельна реформа Столипіна з перерозподілом сільгоспугідь для підвищення продуктивності сільського господарства

У 1918-му після розпаду Австро-Угорської імперії була проголошена Австрійська Республіка.

У 1923 році Пивний путч у Мюнхені було подавлено. Спроба Гітлера прийти до влади була невдалою – але він наздогнав все за десять років.

У 1938 році у Третьому Рейху відбулися масові єврейські погроми «Кришталева ніч». Близько 400 євреїв загинули, ще 30 тис. потрапили до концентраційних таборів. Погромщики зруйнували понад 1400 синагог, молитовних кімнат, інших місць для відправлення служби, тисячі крамниць, помешкань, єврейських кладовищ. Ніч з 9 на 10 листопада 1938 року увійшла в історію як перший випадок Голокосту.

У 1956-му радянська влада заборонила «колишнім очільникам і активним учасникам українського націоналістичного підпілля, які були засуджені та відбували покарання, повертатися в західні області УРСР».

Того ж дня французький філософ і письменник Жан-Поль Сартр вийшов з Французької компартії на знак протесту проти радянської окупації Угорщини.

У 1961 році Донецьк отримав свою сучасну назву. До цього він був Сталіном, до того – Юзовкою, до того – Олександрівкою.

За рік, 1962-го, місто Станіслав було перейменовано на Івано-Франківськ, а область стала Івано-Франківською.

9 листопада 1989 року почалося руйнування Берлінської стіни.

У 1991-му генерала Джохара Дудаєва обрано першим президентом Ічкерії.

У 1995-му Македонія і Україна прийняті до Ради Європи.

Подякувати 🎉