Facebook Pixel

Цей день в історії. 11 квітня російські бойовики захопили Слов’янськ

11 квітня у світі відзначають Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів, Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона та Всесвітній день пісні Louie Louie, а у Ліберії – День молитви.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 11 квітня в Україні та світі.

У 1241 році військо золотоординського хана Батия наголову розбило армію угорського короля Бели IV та його брата, хорватського короля Коломана, на річці Шайо в Угорщині. Ця битва стала однією з останніх у Західному поході монголів 1236-1242 років, коли монголи захопили та зруйнували більшість міст Київської Русі, території половців, аланів, Польщу, Угорщину, Молдову, Трансільванію, Чехію, Боснію, Сербію, Болгарію та навіть вийшли до Адріатики.

У 1597-му у Варшаві був страчений козацький отаман Северин (Семерий) Наливайко.

У 1713 році завершилась війна за спадок іспанської корони між Францією та морськими державами Великою Британією і Нідерландами, Савойєю, Португалією та Прусією. Велика Британія отримала Гібралтар.

У 1909-му на на узбережжі Середземного моря єврейські переселенці другої алії викупили у бедуїнів землю біля Яффо та заснували місто Тель-Авів. Сьогодні він виріс до другого за населенням міста Ізраїлю та став технологічним і економічним центром країни.

11 квітня 1945 року Третя армія США визволила нацистський концтабір Бухенвальд. З початку квітня SS та гестапо почали примусову евакуацію ув’язнених з концтабору та планували підірвати його, щоб знищити докази військових злочинів та злочинів проти людськості. Польський полонений, інженер Гвидон Дамазин за допомоги таємно зібраного радіопередавача встиг передати абеткою Морзе послання про плани нацистів. Гестапівці телефонували з наказами почати фізичну ліквідацію бранців концтабору – проте адміністрація та охорона Бухенвальда вже втекла. Коли американці о 15:15 11 квітня увійшли на територію концтабору, ув’язнені зустріли їх як переможців.

У 1961-му в Єрусалимі почався судовий процес над одним з організаторів Голокосту Адольфом Ейхманом. Саме він в гестапо відповідав за так зване «остаточне вирішення єврейського питання». Він уникнув покарання під час Нюрнберзького трибуналу, тому що встиг втекти. Проте спецслужби Ізраїлю через 15 років знайшли Ейхмана в Аргентині, де він переховувався під вигаданим іменем. Суд, який тривав пів року, виніс нацистському злочинцю смертний вирок. Він досі залишається єдиним випадком страти за рішенням суду в Ізраїлі.

У 1979 році під час угандо-танзанійської війни об’єднані сили Танзанії та Фронту національного визволення Уганди атакували та захопили столицю Уганди Кампалу. У результаті був скинутий угандійський президент Іді Амін, який сам отримав владу через заколот і диктатура якого тривала вісім років. Амін втік спочатку в Лівію, а потім до Саудівської Аравії.

У 1992-му президенти росії Борис Єльцин та України Леонід Кравчук призупинили дію указів про передачу Чорноморського флоту під юрисдикцію своїх країн. Почалися тривалі російсько-українські переговори про статус флоту і його дислокацію

Десять років тому, 11 квітня 2014 року, Сили спеціальних операцій рф під командуванням офіцера рф Ігоря Стрєлкова (Гіркіна) та озброєні автоматами проросійські терористи захопили райвідділ міліції та прокуратуру у Слов’янську на Донеччині.

Подякувати 🎉