Facebook Pixel

Суд може поновити видобуток газу на Сахалінському родовищі

Суд може поновити видобуток газу на Сахалінському родовищі

Суд може поновити видобуток газу на Сахалінському родовищі

11 червня суд може відновити видобуток на Сахалінському родовищі. Про це повідомляє «Укрнафтобуріння».

У компанії зазначають, що через зупинку видобутку на Сахалінському родовищі держава за пів року втратила майже 285 млн м3 природного газу та 31 тис. тонн конденсату. Щомісячні втрати палива становлять 47,3 млн м3 газу та 5229 тонн конденсату.

Промислова та комерційна діяльність «Укрнафтобуріння» у 2024 році могла принести державі 10 млрд грн податків та зборів. Однак 1 грудня, після рішення Шостого апеляційного адміністративного суду за заявою Держгеонадра, видобуток газу був зупинений. Тоді анулювали спецдозвіл на видобуток на Сахалінському родовищі і наказ, який видавав 17 спецдозволів іншим компаніям, зокрема і державним, таким як «Українські енергетичні машини».

Quote«Остаточне рішення у цій справі Верховний суд ухвалив у 2019 році, яким зобов’язав Держгеонадра розглянути заяву «Укрнафтобуріння» про видачу їм спецдозволу. Натомість через 3,5 року державний орган замість розгляду заяви УНБ звернувся до суду із заявою про поворот виконання рішення, строк на подання якої пропущено Держгеонадрами на 2,5 року. Підставою для поновлення пропущеного строку Держгеонадра зазначили лист від Державного бюро розслідувань. Однак, як стало відомо після розгляду справи, ДБР не просило Держгеонадра звертатися до суду з вимогою про анулювання спецдозволу та зупиняти видобуток на Сахалінському родовищі», — йдеться у повідомленні компанії.

«Укрнафтобуріння» звернулося із заявою про перегляд постанови Шостого апеляційного адміністративного суду та просить скасувати цю постанову й попередню ухвалу Київського окружного адміністративного суду, ухваливши нове рішення, яким залишити заяву Держгеонадра без розгляду.

Судове засідання про перегляд за нововиявленими обставинами призначене на 11 червня 2024 року за адресою: вул. Князів Острозьких, 8, корп. 30, м. Київ, 01010. Головуюча суддя – Вівдиченко Тетяна Романівна, зал судових засідань № 2.

В «Укрнафтобурінні» наголошують, що через зупинку їх діяльності держава щорічно втрачає 10 млрд грн податків та дивідендів, а також пів мільярда кубометрів газу. У нинішній ситуації, коли кошти необхідні для потреб захисників, а газ – для майбутньої зими, це рішення безпосередньо впливає на безпеку держави.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉